chrome firefox opera safari iexplorer

Пити, курити та їздити на авто з січня стане дорожче

26 грудня 2011 о 13:47

З січня подорожчає бензин, тютюн та алкоголь – Верховна Рада прийняла закон про підвищення акцизу на спиртне і сигарети в середньому на 8,9%.

У грошах це означає, що літр чистого спирту подорожчає на 3,75 грн, або плюс 0,75 коп на пляшку, акциз на натуральні та ігристі вина збільшиться на 19-28 коп., на пиво – на 6 коп / л.
Сигарети без фільтра виростуть в ціні на 3,83 грн (1000 за шт.) З фільтром – на 8,56 грн. У роздрібі це може підняти ціну на коп 15-20 за пачку. Без фільтру, (наприклад «Прима» коштуватиме грн 4,20) і на 35-40 коп. на пачку з фільтром («Мальборо» – 12.40, зараз 12, «Кемел» – 10,90, зараз 10,50).

А от горілка, на думку віце-президента Української торгово-промислової конфедерації (до неї входять і виробники спирту і тютюну) В’ячеслава Сокерчака, подорожчає тільки в недорогому сегменті (26-32 грн за 0,5 л) і то не більше ніж на 40-50 коп. А на преміальні сорти (40-50 грн / пляшка) ціну навряд чи піднімуть, інакше народ перейде на «тіньову» горілку і самогон, вважає Сокерчак. На зростання вартості вина і пива акциз, на його думку, не вплине.

Як роз’яснив «Сегодня» аналітик МЦПД Олександр Жолудь, відповідно до Податкового кодексу, акцизи повинні підвищувати щорічно не менш ніж на рівень інфляції. «Нагадаю, з січня знижується на 1% ПДВ і на 2% податок на прибуток, найпростіший спосіб компенсувати недобір у бюджет – підняти акцизи, адже цей податок найлегше адмініструвати (перевіряти, як він сплачується): продав пляшку горілки чи пачку сигарет – повинен віддати енну суму», – говорить Жолудь. У Мінекономрозвитку прогнозують, що надходження до бюджету від акцизу на спиртне перевищать 11 млрд грн (плюс приблизно 1,5 млрд), а за розрахунками заввідділом контролю за тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ Костянтина Красовського, від підвищення податку на цигарки скарбниця отримає в 2012 році додатково до 2 млрд грн, або всього 18 млрд. Однак очікувати підвищення цін на спиртне і сигарети вже з 1-2 січня не варто, вважають експерти. Досвід показує, що приблизно ще 2 тижні після збільшення акцизу продають ще старі запаси, і ціни зміняться тільки до середини зими.

Також на 8,9% зростуть з 1 січня акцизи на бензин і дизпаливо: відповідно на 16 євро/т і на 3,7 – 8 євро/т. Жолудь стверджує, що бензин подорожчає до середини січня на 15-16 коп./л (А-95 – в середньому до 10,45 грн/л), дизпаливо – на 4-8 коп. (9,70 до 9,85). А директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн прогнозує, що в січні ціни не зміняться – тільки з лютого. Мовляв, взимку знижується попит на паливо, і торговці сплатять акциз за рахунок свого прибутку.

Також з 1 січня наберуть чинності зміни до Митного кодексу, що збільшують вп’ятеро – з 200 до 1000 євро суму, на яку фізособа може ввезти товару без сплати мита (10% від його ціни). Товар можна ввезти не частіше ніж раз в 10 днів у ручній поклажі (поїздом, літаком, автомобілем, пішки) або в супроводжуваному багажі, він не повинен важити більше 50 кг. Ця норма дозволить туристам ввезти без мита не лише сувеніри, а й шубу з хутра, відеокамеру, айфон і, як і раніше обмежує можливість човникам в прикордонних областях щодня носити через кордон товари на продаж.

З цієї дати зменшать або скасують плату за деякі послуги МВС: ДАІ, експертів, міграційної служби – це передбачено постановою Кабміну № 1058.

Наприклад, реєстрація авто в ДАІ обійдеться в 154-190 грн (зараз, з урахуванням платних довідок, більше 1300). Безкоштовно там роздрукують права, техпаспорт, техталон, на чому зекономимо близько 50 грн. А ось послуги евакуації авто з місця ДТП подорожчали на 70% (17 з 10 до грн / км).

На 77 грн (до 418 грн) подорожчає виготовлення закордонного паспорта.

Джерело: ZIK
Розділи: Громадянська Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути