chrome firefox opera safari iexplorer

«Рейтинг світової благодійності–2011»: Україна піднялася з 150 на 105 місце!

20 грудня 2011 о 19:39

Оприлюднено «Рейтинг світової добродійності» (World Giving Index) за 2011 рік. Про це повідомляє електронний журнал про благодійність «Філантроп».

Дослідження другий рік поспіль проводить британський фонд Charities Aid Foundation (CAF) на підставі даних всесвітнього опитування компанії Gallup (Gallup's WorldView poll). У цьому дослідженні бере участь понад 150 тисяч респондентів з 153 країн, воно є найбільшим у сфері доброчинності і єдиним на сьогодні, що дає загальне уявлення про предмет у глобальному масштабі.

Місце країни в рейтингу залежить від середнього значення по трьох показниках – пожертвування приватними особами грошей у благодійні організації, робота їх як волонтерів і надання громадянами допомоги незнайомій людині, яка на неї потребує.

«Рейтинг світової благодійності» свідчить: кількість людей, залучених у добродійність у світі, зросла, проте число жертвувателів і загальна сума пожертвувань благодійним організаціям скоротилися.

У 2010 році середній показник рейтингу по трьох показниках склав 31,6%, а у 2011 році – вже 32,4%. Дослідники підкреслюють, що зміни в межах одного процентного пункту свідчать про зміни в поведінці сотень тисяч людей.

Проте не все так оптимістично: зріст благодійної активності у світі фактично пояснюється тим, що люди стали більше безпосередньо і прямо допомагати іншим і займатися волонтерством. Це продовження минулорічної тенденції: у 2010 році, у порівнянні з 2009-м, у світі також виросло число волонтерів. Кількість же і загальна сума грошових пожертвувань у благодійні організації в 2011 році скоротилися. Число тих, хто надає допомогу безпосередньо, зросло на 2%, волонтерів – на 1%. А кількість респондентів, які відповіли, що протягом останнього місяця пожертвували гроші благодійним організаціям, скоротилося на 1%.

Лідер рейтингу-2011 – США, що пересунулися з 5-го місця у 2010 році. Далі ідуть: Ірландія (+1), лідери рейтингу-2010 Австралія (-2) і Нова Зеландія (-3), Велика Британія (+3). У першій десятці також: Нідерланди (+1), Канада (-4), Шрі Ланки (=), Тайланд (+16!) і Лаоська Народно-Демократична Республіка (+1).

Україна за рік перемістилася з 150 на 105 місце, піднявшись вгору на цілих 46 позицій, з наступними показниками: благодійних пожертвувань 11% (5% — минулого року), 30% волонтерської роботи (14%) і 37% допомоги нужденної (19%).

«Дуже приємно, що цього року місце України в «Рейтингу світової добродійності» істотно поліпшилося, – сказав Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук. – Це – заслуга великої кількості українських громадських, волонтерських, благодійних організацій та приватних осіб».

Олександр Максимчук не виключає, що дані минулорічного рейтингу були не зовсім коректні, однак він переконаний, що в 2011 році благодійна робота в Україні дійсно помітно зросла. «Це – наслідок зусиль з популяризації благодійності, це – більше системна, відкрита і прозора діяльність організацій, – говорить президент Асоціації благодійників України. – Але в першу чергу це – результат консолідації благоідйників, над чим посилено працює в тому числі і наша організація. Ми вважаємо, що тільки об’єднання зусиль, цілеспрямована спільна робота заради вирішення проблем суспільства роблять благодійність максимально успішною та ефективною».

Україна ділить 105-е місце в «Рейтингу світової благодійності – 2011» з Японією та Чадом.

З країн Центральної і Східної Європи найвища позиція у Кіпру – 26-е місце. Польща – на 74-му, Білорусь – на 87-му, Азербайджан, Чехія і Молдова – на 94-му, Естонія та Росія – на 130-му місці. Замикає світовий рейтинг, як і торік, Мадагаскар.

Світовий рейтинг благодійності 2011 — тут.

Новину додала Катерина Зоркіна 

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути