chrome firefox opera safari iexplorer

Рекорди українців у 2011 році

29 грудня 2011 о 08:45

Протягом 2011 року наші співгромадяни дивували не лише Україну, а і весь світ своїми неординарними винаходами, унікальними витворами мистецтва та іншими досягненнями, які виходять за рамки традиційних уявлень.

Пропонуємо згадати перелік цих видатних досягнень, які були офіційно зареєстровані протягом року у Книзі рекордів України.

Як відомо, Національний проект «Книга рекордів України» є першим і єдиним партнером, що одержав офіційну акредитацію Книги рекордів Гінесса в Україні. Вона клопоче о реєстрації українських рекордів. Отже, до Вашої уваги — перелік офіційно зареєстрованих у цій Книзі рекордів українців за 2011 рік.

Найбільша кількість Дідів Морозів та найбільший новорічний Дракон (Ялта)

24 грудня на набережній Ялти відбувся найбільший парад Дідів Морозів – «Мороз-парад», який зібрав більше 500 учасників. Таку кількість та різноманіття Дідів Морозів Ялта ще не бачила – тут зібралися і Діди Морози – малята, і Дід Мороз-боксер, і Дід Мороз-інопланетянин, а також суворі байкери на мотоциклах.

Учасники Мороз-параду над собою несли величезний символ 2012 року – 100-метрового Дракона, створеного власноруч із повітряних кульок. Його складали три доби, і потратили близько трьох тисяч повітряних кульок. Довжина дракона — майже половина набережної Ялти. Повітряного дракона по закінченню святкових гулянь роздали усім присутнім на новорічному параді.

Найвища точка православ’я України «Український Афон» (Львівська обл.)

19 листопада 2011 року на горі Високий Верх (висота 1176 метрів над рівнем моря), що знаходиться на території Росохацької сільської ради Сколівського району, Львівської області, відкрито та освячено Храм Пророка Іллі за участі представників місцевих органів влади, духовенства та громади.

Храм зведений у 2009—2011 роках з Благословення монахів Святої гори Афон коштом та стараннями ктитора Храму Ігоря Лисова.

 Унікальна поштова марка, присвячена 45-річчю з дня заснування ВІА “Смерічка”

Поштова марка “45 років. Ансамбль “Смерічка” Левка Дутківського”, яка вийшла тиражем у 70 екземплярів, одразу стала колекційною.

Також за дорученням редакційної колегії “Книги рекордів України” було зареєстровано унікальний рекорд ансамблю “Смерічка”, засновником якого є композитор Левко Дутківський: “Дві перемоги поспіль від початку заснування пісенного фестивалю “Пісня року” в Радянському Союзі”.

Перша у світі вулиця Висоцького (Хмельницька обл.)

В місті Нетишин Хмельницької області відкрито пам’ятний знак на честь першої у світі вулиці Висоцького.

Датою її заснування є 18 лютого 1987 року, коли було прийнято відповідне рішення Нетишинської міської ради. У Києві Бульвар Висоцького з’явився у серпні 1987 року, у Новосибірську вулицю імені Висоцького назвали у листопаді 1987 року. На сьогодні у світі нараховується загалом близько чотирьох десятків вулиць Висоцького, зокрема, в Болгарії та Германії.

Футбольна бутса 750-го розміру (Запоріжжя)

У листопаді в Запоріжжі презентували унікальне взуття, яке створив запорізький чоботар Юрій Алексанров.  Гігантську футбольну бутсу, довжиною 5,3 метри, заввишки 2,5 метри і шириною 2 метра презентували у виставковому комплексі «Козак-палац».

Неймовірна футбольна бутса 750 розміру, на виготовлення якої пішло понад 4 тисячі дециметрів натуральної шкіри, а також близько 1,5 тонни листового металу, важить близько 1,8 тонни. Унікальне взуття вже претендує на Книгу рекордів Гіннеса. Адже попередній рекорд був зареєстрований у Польщі, де була виготовлена бутса довжиною 3 метри 45 сантиметрів.

Танцювальний рекорд з виконання «Коломийки» (Івано-Франківська обл.)

У листопаді на площі біля міської ратуші в Коломиї встановили новий рекорд України у категорії «масові заходи» з виконання танцю «Коломийка». Учасниками свята коломийки, яке проходило в межах Всеукраїнського молодіжного форуму «Молодь – нова еліта нації», була не тільки молодь Прикарпаття, але представники багатьох областей України – від Донецька до Львова, учасники форуму.

Незважаючи на холодну пору року і сильний вітер, молодь із 207 пар, виконали найпопулярніший на Галичині танець — «Коломийка», що і дозволило встановити новий рекорд України.

Гігантський футбольний м'яч з сала (Луцьк)

30 жовтня 2011 року, у м. Луцьку відбувся VI-й фестиваль любителів сала «З любов'ю до … САЛА», де був презентований гігантський футбольний м'яч з сала.  Висота м'яча — 2,3 м, в обхваті — 6,45 м. М'яч складається з 34 секцій, на кожну з яких пішло 17 кг зшитого нитками сала (близько 600 кг).

Темні секції м'яча зроблено з використанням чорного перцю. За інформацією організаторів фестивалю, м'яч із сала обшивали 6 дівчат протягом 1,5 доби.

Найдовша лавка (Дніпропетровськ)

50-метрова «Сімейна лавка» встановлена на алеї Набережній ім. Леніна, неподалік від Фестивального причалу. Конструкція виконана в технології художнього кування та прикрашена сім'ю інсталяціями, що відображають життєвий шлях сім'ї: мить зустрічі двох сердець, закоханість, рішення бути разом, появу дітей, піклування та мир, а також головне, що об'єднує членів кожної родини — спілкування.

Лавка вироблена з металу, сидіння та спинки — з соснових брусів. На створення ажурного візерунку пішов більш ніж 1 кілометр залізного прута. Загальна вага лавки — 1400 кг. Над конструкцією працював колектив з 4-х майстрів, загальний час на виробництво — 400 робочих годин. На «Сімейній лавці» може з комфортом розміститися навіть найбільша сім'я, що складається з декількох поколінь.

Незмінний завідувач кафедри (Львів)

Яворський Віктор Теофілович ось уже 42 роки є незмінним завідувачем кафедри хімії і технології неорганічних речовин Національного університету «Львівська політехніка», а також Почесний професор двох потужних навчальних закладів України (Львівської політехніки та Державного хіміко-технологічного університету).

Підготував 6 докторів і 46 кандидатів наук.

Найбільша винна етикетка України

У листопаді 2011 р. ТМ «Бахчисарай» увійшла до Книги рекордів України як марка, яка створила найбільшу винну етикетку в Україні під назвою «Вино Фестивалю».

Етикетка розміром 3 на 4 метри, загальною плошею 12 кв. м була зафіксована на фестивалі Wine Fest головним редактором «Книги рекордів Україини» Оксаною Сніцарук.

Найбільший гарбузовий замок (Тернопільщина)

У Збаражі під час святкування 800-річчя міста встановлено рекорд — із 7 000 гарбузів тернопільські студенти та збаражчани спорудили замок.

Каркас самої споруди зроблений з металевого будівельного риштування. Гарбузи нанизані на дерев’яні шпажки. Для будівництва замку було використано близько семи тисяч гарбузів вирощених на Тернопіллі.

Вони практично всі одного розміру 30 см на 30 см.

Найбільший яблучний пиріг України (Закарпаття)

У жовтні 2011 року в селі Золотарево Хустського району Закарпатської області був встановлений новий рекорд України в категорії «Кондитерські вироби, розміри» — випекли найбільший яблучний пиріг України.

Довжина пирога — 12.70 м, ширина — 0.58 м, вага — 246.5 кг.

Рекорд з випуску україномовних ЗМІ (Львів)

Львівська компанія «Експрес Медiа Груп» потрапила до Книги рекордів України, встановивши рекорд iз випуску найбiльшої в Україні кiлькостi власних газет та журналiв українською мовою. ТзОВ «Експрес Медiа груп» є видавцем понад десяти видань рiзного профiлю. Серед них — «Експрес», «Добрий лiкар», «Пост-Поступ», «Порадник господаря», «Вiсник пенсiонера» та iншi.

Лише у серпнi цього року з полiграфiчного комплексу «Експрес Медiа Груп» вийшло у свiт 5 мiльйонiв 16 тисяч 931 примiрник україномовних газет та журналiв. Продають їх не лише в Українi, а загалом у 18-ти країнах свiту.

Найкращий акордеоніст

Відомий музикант Ігор Завадський потрапив до Книги рекордів України в категорію «Мистецтво, вперше» як власник трьох призів «Золота ліра» — найвищої нагороди, яку вручають акордеоністам на міжнародних конкурсах.

Він став першим у світі музикантом, який тричі отримав цю високу нагороду. Конкурси серед акордеоністів «Золота ліра», де розігрується приз, проводяться лише і Італії та Ірландії. В Ірландії конкурс в цьому році проводився вже у 40-й раз. Ігор Завадський став першим українським акордеоністом, який взяв у конкурсі участь.

Найбільший квітковий годинник (м. Кривий Ріг)

Унікальний квітковий годинник у Кривому Розі визнали рекордом України. Він – найбільший у країні. Мало того, є шанс, що цей годинник визнають найбільшим у світі.

Цей годинник унікальний не лише через свій розмір, вражає також технологічне оформлення об’єкта. У цьому годиннику використана незвична система зрошування, яка вмонтована у велику стрілку годинника, а також система інфрачервоного випромінювання, яка дозволяє рослинам квітнути навіть узимку.

Найдовша дитяча книжка (Львів)

Під час Свята читання (закриття Форуму видавців у Львові) у вересні 2011 р., тисячі наймолодших відвідувачів протягом трьох годин власноруч виготовили найдовшу дитячу книгу – «Книгу дитячих цінностей».

У заході взяли участь 3620 дітей, довжина книги становить 42 м.

 

Найдовше проживання в одній клітці з левицею (Запорізька обл.)

Житель міста Василівка Запорізької області Олександр Пилишенко успішно завершив експеримент із 36-добового проживання в одній клітці з левицею, під час якої прийняв у неї пологи. 7 вересня власник міні-зоопарку вийшов із клітки разом із двома левенятами, які народилися через тиждень після того, як він оселився в лев’ячому вольєрі.

Пилишенко «побив» досягнення жителя Флориди (США) Джеймса, який у січні 2011 р. прожив в одній клітці з двома левами лише два тижні, перервавши експеримент через агресивну поведінку тварин.

Наймасовіший флешмоб (Харків)

Рекорд України в категорії «Масові заходи» встановили у Харкові. Тут у танцювальному флешмобі взяли участь 22 тисячі 500 осіб.

В акції були задіяні танцівники команди «Майданс», першокурсники харківський вишів, 20 танцювальних гуртків міста та тисяча добровольців, які реєструвалися для участі в цьому заході через соціальні мережі.

Студентський флешмоб поставив хореограф харківської команди проекту «Майданс-2» Амадор Лопес.

Найбільший свищик-оберіг 

У вересні трипільський свищик «Зозулиця» офіційно став рекордсменом та увійшов до Книги рекордів України як найбільший свищик-оберіг. Втілити рекорд стало можливим завдяки заслуженому майстру народної творчості України, гончару у шостому поколінні Лесі Денисенко-Єрьоменко.

На створення великої Зозулиці вагою близько 10 кг (довжина – 83 см, висота35 см, вага – 9,3) пішло декілька тижнів.  Зозулиця-рекордсменка має відмінні звукові якості. Найбільшу Зозулицю прикрашають традиційні трипільські орнаменти та вірш: «Вас збереже на всяку днину чудова пташка берегиня! Всі міццю духу ми єдині! Здобудем славу Україні!».

Найбільший малий державний герб України, викладений розмінними монетами (м. Рівне)

Найбільший малий державний герб України — тризуб — завдовжки 20 метрів мешканці Рівного виклали розмінними монетами, а кошти «з герба» спрямували на допомогу дворічному радивилівцю Микиті Хитрому, якому нещодавно провели трансплантацію печінки в одній з клінік Брюсселя.

Автор ідеї — журналіст Олександр Шустерук, а її організатором виступила обласна організація Національної спілки журналістів України. Рівняни та гості міста закумулювали в тризубі 8 тисяч 329 гривень.

Рекорд України з виконання Державного Гімну (Івано-Франківськ)

22 серпня 2011 р.в Івано-Франківську на площі біля обласного музично-драматичного театру ім. Івана Франка жителі Прикарпаття встановили рекорд України з виконання Державного Гімну України у вишиванках та з синьо-жовтою атрибутикою.

Організатори присвятили встановлення рекорду до 20-ї річниці Незалежності України і взяти участь у встановлені рекорду прибули жителі з усіх районів області. Фіксація рекорду здійснювалася за кількістю людей, одягнених у вишиванки, і які в руках тримали синьо-жовту атрибутику, а не за самою кількістю осіб, присутніх на площі. Співали Державний Гімн України 1 тис. 150 учасників, і це є наймасовішим в Україні.

Найбільший коровай (Вінниця)

До Дня незалежності у Вінниці спекли величезний п’ятиярусний коровай, який важить 1,5 тонни. Площа його нижнього ярусу перевищує 16 квадратних метрів. На виготовлення велетня витрачено 175 кг цукру, 2000 яєць, 350 літрів молока, 44 кг дріжджів, 50 кг селянського масла, 11 кг меду, 9 кг ванільного цукру, 18 літрів олії, 10 літрів горілки та 1 тонна борошна.

Цей пекарський шедевр, прикрашений калиною та маком, уособлює символ достатку і єдності Вінниччини до Дня незалежності України.

Найвищий прапор України (Запоріжжя)

24 серпня на острові Хортиця, в Запоріжжі, вивісили Державний прапор площею 50 кв. м на висоті 90 метрів. Прапор підняли на флагштоку висотою 35 метрів, встановленому в найвищій точці острова.

З урахуванням висоти курганного насипу і скель острова над водою в місці установки флагштока державний прапор вдалося підняти на висоту до 90 метрів, найвищу в Україні.

Найбільший медівник (м.Калуш)

У серпні в Калуші місцевими кондитерами був встановлений рекорд з випікання медівника завдовжки з 20 метрів.

440-кілограмовий медівник не тільки розмірами і вагою, а й оформленням (виготовлений у формі вишиваного рушника із шестиметровим написом у центрі «З святом нафтохіміка!»), не кажучи про чудовий смак, «потягнув» на місце в Книзі рекордів України.

Вишитий рекорд (м. Рівне)

У День незалежності любителі національного одягу побили своє ж досягнення, зафіксоване п'ять років тому, та рекорд Чернівців, встановлений у травні у День вишиванки. Городян у сорочках на центральному майдані зібралося так багато, що усім навіть не вистачило посвідчень учасника рекорду.

Кількість зареєстрованих рівнян у «Вишитому рекорді-2011» перевищило сподівання, до кінця реєстрації рівнянам забракло посвідчень. Їх надрукували тільки шість тисяч. До вишитого рекорду у День Незалежності додався ще й вишитий колаж. Тут майже півтори сотні світлин.

Найбільший вінок із живих квітів (Вінниця)

Подільське плетіння із живих троянд та ромашок вже увійшло до Книги рекордів. Вага гігантського вінка — 3 тонни. Конструкція вінка включає в себе оазис, який заповнений водою, отже, цей вінок може простояти дуже довго.

Три дні і три ночі поралися дівчата і хлопці з великими об’ємами квітів та зілля. 80 тисяч ромашок, більше 5 тисяч троянд та листків папороті, закупили на 10 тисяч гривень. Діаметр вінка 7 метрів, довжина самого кола 24 метри, і ширина, тобто ширина вінка з квітами — 2 метри.

Найбільша чашка кави (Київ)

23 липня 2011 р. на Майдані незалежності у Києві була зварена найбільша чашка кави у країні – понад 60 літрів. Попередній рекорд був вдвічі менший.

У кавоварінні брали участь три людини – двоє варили чорний напій, третя  – виливала його у гігантську чашку, яка коштувала дорожче, ніж сама кава. Рекорд встановили за півгодини. На 400 порцій напою знадобилося більше 3 кг зерен.

Найбільше письмове вшанування історії української пісні (м. Острог)

6 червня 2011 року в Національному університеті «Острозька академія» за проектом журналіста Олександра Шустерука було встановлено рекорд для «Книги рекордів України» — «Найбільше письмове вшанування історії української пісні», в якому взяли участь колектив та гості навчального закладу.

«Найбільше письмове вшанування історії української пісні» було представлене у вигляді паперової стрічки довжиною 1 кілометр 155 метрів. Для його демонстрації було залучено 770 студентів Національного університету «Острозька академія».

Найбільше у світі серце з сала (Львів)

У першому в світі Музеї сала представлено найбільше в світі серце з сала. Його розміри: 55 см товщиною та 85 сантиметрів заввишки.

Автори ідеї – Марк Зархін, Борис Берґер, Надєжда Романова, творче втілення – студія «AAХ!» (Антоненко Т, Антоненко І, Холощак Ю), Тетяна Мун. Це серце всесвітнього салопроводу, що «б’ється завжди!»

Найбільша картина, написана олією (Київ)

Автор картини — палестинець Джамал Бадван, який 20 років живе в Україні. В центрі картини, яку назвали «У множині» зображений один голуб та три церкви: мечеть, християнський собор та синагога. Знизу та збоку – сюжети з Біблії.

Близько 10 метрів полотна займають малюнки дітей різних національностей. Картина має символічне значення: на землі є лише одна нація – людина, одна релігія – любов та Бог – один для всіх. Розміри полотна — 20,2 на 15,5 метрів. Загальна площа — 310 кв. м.

Перша зверстана під водою газета (Ялта)

Газету занесли до Книги рекордів України як першу подібну газету на території України, ідея ялтинських журналістів полягала в тому, щоб привернути таким оригінальним способом увагу громадськості до екологічної проблематики.

На глибині 6 метрів створили імпровізований офіс, де і верстали газету протягом півгодини. Учасники події зізнаються, що особливих секретів підводної верстки немає, хоча їм і довелося користуватися водонепроникною технікою.

Виготовлення найбільшого шматка мила (Севастополь)

Севастопольські миловари встановили «мильний» рекорд, виготовивши цільний шматок мила 2 метри в довжину і 84 сантиметри завширшки — найбільший на території СНД. Вага мила – 53 кг.

Найбільший шмат мила готували 2 людини, використовуючи звичайні мильні компоненти — мильну основу і ароматизатори. Після застигання мило перевернули малюнком вгору. На малюнку зображено пам'ятник затонулим кораблям (символ Севастополя) і дата — 2011 рік.

Наймасовіше виконання віденського вальсу (м. Калуш)

27 травня у Калуші Івано-Франківської області встановлено рекорд України з наймасовішого одночасного виконання поставленої композиції віденського вальсу, яке присвячене останньому шкільному дзвонику. 1600 калушан танцювали під музику Євгена Доги із кінофільму «Мій лагідний та ніжний звір».

Вальсували не хаотично: хореографи поставили танцювальну композицію — за їхніми словами, просту, доступну для людей, котрі досі ніколи не танцювали, але ефектну. Трихвилинний танець закінчився видовищним запуском тисячі повітряних кульок у небо.

 Наймасштабніше танцювальне шоу (Київ)

21 травня 2011 року, на головній площі України – Майдані незалежності – відбувся гала-концерт шоу «Майданс», який став наймасштабнішим танцювальним шоу в історії нашого телебачення.

Впродовж 10 тижнів 12 команд з найбільших міст України змагалися в хореографічних поєдинках, борючись за мільйон гривень і право називатися танцювальною столицею країни. За час проекту у ньому взяли участь більше 30 000 осіб зі всієї України.

 Дві найбільші ляльки України

21 травня 2011 року на Європейській площі в Києві, силами ініціативних майстрів лялькових промислів була створена найбільша у світі лялька-мотанка ручної роботи. Висота ляльки – більше 3-х метрів. Мотанка – мати з дитиною, одягнена в яскраві шати – символічне втілення України в образі жінки. На виготовлення ляльки пішло 500 метрів тканини та 1,5 км ниток.

Там же представили і найбільшу ляльку «Веселинку», на створення якої пішло більше 600 кг синтепуху і півтора кілометра тканини. Це досить цікавий проект, навіть у технологічному плані, адже довелося робити багато розрахунків, наприклад, парусність, щоб добре продувалася вітром і об’ємно виглядала.

Найстаріший мешканець України

Саме Петро Лизан сьогодні гордо носить титул найстаршого українця, якому виповнилося 111 рокiв! Важко повірити, але Петро Павлович сьогоднi ще допомагає рiдним по господарству, любить читати i завжди тішиться гостям.

У паспорті чоловіка написано, що народився він: «12 травня 1900 року, с.м.т. Поморяни, Золочiвський район, Львiвська область». Прописаний чоловiк досi на хуторi Загора, де i провiв майже все життя. А на старiсть же донька забрала батька до себе — у село Кальне, що на Тернопiльщинi.

 Найбільший Великодній кошик України (Івано-Франківськ)

Довжина «Найбільшого Великоднього кошика України» 2,2 м, ширина — 1,2 м, висота — 70 см (разом з ручкою — 1,4 м). У кошику — традиційні для Великодня страви: м'ясної прокукції — 70 кг, паска вагою 70 кг та ще 20 маленьких пасочок по 0,5 кг, а також страусині та курячі яйця тощо.

Великодній кошик передадуть у «Містечко милосердя святого Миколая», де проживають діти-сироти та самотні.

 Ікона, що світиться у темряві (Київ)

Такі ікони можна побачити в інтерактивному Музеї вишивки майстрині Тетяни ПротчевоїВона оздоблює німби ікон унікальною ниткою, що світиться, яку привозить з Японії.

Цього року до вишивальниці прийшла ідея звернутися зі своїми виробами до книги рекордів Гіннеса України, де після експертизи одноголосно заявили – такого методу ще ніхто не використовував. Такі нитки в Україні дістати неможливо, тому доводиться час від часу їздити за ними за кордон.

Багатодітна мати (Буковина)

У Чернівецькій області багатодітна мати Леонора Намені з села Остриця Герцаївського району народила двадцяту дитину. 41-річні Леонора і Янош Намені одружені 21 рік. Вони виховують 20 дітей — 10 синів і 10 дочок.

Старшому синові Йонатану 20 років, він вже одружений. Шестеро дітей працюють, вісім ходять до школи, ще шестеро — дошкільнята.

 Найвища зачіска у світі (Київ)

10 квітня у Києві створили найвищу в світі зачіску у вигляді Ейфелевої вежі. Для створення зачіски, висота якої близько 7 метрів, було сплетено більше 250 метрів тоненьких кісок і близько 100 метрів ажурних кіс.

Для її прикраси було використано більше 500 декоративних каменів. Важить зачіска 10 кілограм. Варто відзначити, що це не перший рекорд, який був встановлений учнями та педагогами Київської Академії перукарського мистецтва.

Найстаріший стаціонарно працюючий кінотеатр (Харків)

Знаходиться світовий рекордсмен в Харкові на вулиці Полтавський шлях, 6. Невеликому, але своєрідному кінотеатру «Боммеръ» цього року виповнилися 103 роки!

Сеанси у ньому почали проводити 3 березня 1908 року, про що свідчить оголошення в газеті «Південний край» від 2 (15) березня 1908 р. Це єдиний в місті кінотеатр, доступний для людей на інвалідних візках і дітей-сиріт, для яких щомісячно проводять безкоштовні сеанси.

Наймасовіше чаювання (Севастополь)

Жителі Севастополя встановили новий рекорд України і світу, випивши 2000 літрів чаю (10 тисяч порцій по 200 грам) з двох самоварних гармат (аналогів, що не мають, в світі) за 4,5 години під час народних гулянь «Масляниця — свято весни», які відбулися 6 березня на Приморському бульварі.

Два самовари, встановлені на Приморському бульварі, були зроблені у вигляді стилізованих латунних гармат періоду 18-19 століть.

 Рекорд у категорії «Медицина»

Українські лікарі першими в світі провели унікальну операцію. У Науково-практичному медичному центрі дитячої кардіології і кардіохірургії головний дитячий кардіохірург України, професор Ілля Ємець успішно провів унікальну операцію у два ножі, коли дитині одночасно були видалені онкопухлина і зашитий порок серця.

Найбільша колекція сувенірних ложок

Колекцію Ігор збирає усього 4 роки, але вона вже налічує 550 штук і 25 спеціальних підставок, привезених з-за кордону. Колекція дуже цікава, адже вона збиралася у 50 країнах світу.

Найдорожча ложка вартістю 100 доларів із слонової кісті. Половина колекції — це срібні ложки. Будиночок Елвіса Преслі, принцеса Діана з чоловіком, 16 прем'єр-міністрів (на кожній ложечці), ложка фірми Rolex, ложка-паровоз, Ейфелева вежа, замки тощо…

Рекорд у категорії «Винахід»

На випробуваннях у Харківському університеті цивільного захисту населення винахідники поставили рекорд, евакуювавши 13 умовно пострадалих людей, яких «збирали» по поверхах, причому спуск здійснював винахідник Єрофеєв В.Н. — шістдесятирічний військовий пенсіонер, інвалід 2-ї групи.

За своїми експлуатаційними характеристиками, реалізованими в одному пристрої, цей винахід не має аналогів у світі. Переносна Підвісна Канатна Лебідка «Успіх» (ППКЛ-2) призначена для самостійної та групової евакуації людей з квартир і офісів з багатоповерхових будівель, що дозволяє за один раз в аварійному режимі евакуювати, у тому числі у непритомному стані до 13 осіб.

 Підготувала Юлія Царенко, «Рідна країна»

* Використані матеріали і фото з Книги рекордів України

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути