chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні набув чинності закон про вибори народних депутатів

15 грудня 2011 о 11:00

Сьогодні, 15 грудня, набув чинності закон про вибори Верховної Ради.

За новим законом 225 депутатів Верховної Ради обираються за пропорційною системою в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі за списками від політичних партій. Ще 225 депутатів обираються за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних округах.

Відповідно до закону, кандидати в мажоритарних округах можуть висуватися партіями або шляхом самовисування. При цьому один і той же кандидат може бути і включений до партійного списку, і висунутий від мажоритарного округу.

Виборчий процес починається за 90 днів до дня голосування і закінчується через 15 днів після дня офіційного оприлюднення Центральною виборчою комісією результатів виборів.

Крім того, одномандатні округи створюються з приблизно рівною кількістю виборців, а їх перелік із зазначенням номерів, меж та центрів округів публікується ЦВК не пізніше, ніж за 175 днів до дня голосування в загальнодержавних, регіональних і приватних ЗМІ.

У законі йдеться, що окружні виборчі комісії складаються з 12-18 чоловік. До складу окружкому обов'язково включаються по одному представнику від партії, депутатська фракція якої зареєстрована в апараті парламенту поточного скликання.

Решта членів окружкому призначаються шляхом жеребкування за поданнями всіх партій-суб'єктів виборчого процесу, при цьому кожна з них повинна мати не більше, ніж по одному представнику. За аналогічним принципом формуються і дільничні комісії, при цьому право подання кандидатур до їх складу надається також кандидатам у депутати-мажоритарникам.

«Рішення окружних і дільничних виборчкомів приймаються відкритим шляхом більшістю голосів від складу комісії», — йдеться в законі.

Закон також передбачає внесення суб'єктами виборчого процесу грошової застави для участі у виборах. Зокрема партія, яка висунула список кандидатів у депутати, вносить в безготівковому порядку на спеціальний рахунок ЦВК грошову заставу в розмірі 2 тисяч мінімальних заробітних плат; партія, яка висунула кандидата за мажоритарним округом, або кандидат-самовисуванець вносить таку заставу в розмірі 12 мінімальних зарплат.

Застава повертається в разі отримання відповідними партіями або кандидатами-мажоритарниками депутатських мандатів. Право на участь у розподілі мандатів отримують кандидати, включені до виборчих списків партій, що отримали 5% голосів виборців.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла цей закон 17 листопада, Президент Віктор Янукович підписав його 8 грудня.При цьому Янукович вважає, що 5% прохідний бар'єр у новому законі про вибори Верховної Ради буде стимулювати формування політичної системи в Україні.