chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні Україна вшановує ліквідаторів аварії на ЧАЕС

14 грудня 2011 о 10:45

Нинішня влада вирішила цинічно відзначити День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Зокрема, заплановано покладання квітів до меморіалів та панахиди в пам’ять про загиблих. При цьому живих «чорнобильців» воліють не помічати. А їх стає дедалі менше.

Прикра звістка надійшла з Донецька, де помер уже другий з початку акцій протесту «чорнобилець» Віталій Власов. Учора в Макіївці відбувся його похорон, повідомив один iз членів ініціативної групи протестувальників інвалідів–«чорнобильців» у Донецьку Володимир Сумароков. За його словами, 58–річний Власов «щодня приїжджав підтримати акцію, хотів бути учасником голодування, але у зв’язку з тим, що хворів на цукровий діабет, йому відмовили». «Наскільки мені відомо, з неділі на понеділок його забрала «швидка» — Віталій помер у лікарні від інфаркту». За словами Сумарокова, провести Власова в останню путь приїхали товариші, які разом iз ним брали участь в акції протесту: «Група наших «чорнобильців» від будівлі Пенсійного фонду поїхала на похорон, щоб морально і матеріально підтримати його сім’ю».

«День ушанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС — свято всіх тих, хто поклав своє здоров’я чи навіть життя, щоб приборкати «мирний» атом, — каже один з учасників «чорнобильського» руху Петро Прокопенко. — Але замість того, щоб сьогодні святкувати, ми влаштуємо бунт непокори поруч iз Кабміном і вкотре нагадаємо цій владі, що нам не треба від них подачки — вимагаємо свої законні пенсії!».

Тамара Стороженко, одна з учасниць донецьких акцій протесту, у розмові з «УМ» додає: «Не думайте, що в Донецьку люди припинили відстоювати свої права. Лише невелика частина погодилася піти на умови влади. Для мене ж вони неприйнятні, бо є відвертим підкупом. Хочу, щоб уся Україна знала — в Донецьку люди знають, що таке честь, і не нехтують нею. Наше наметове містечко знову розігнали, але люди вирішили залишатися навіть просто неба».

У Криму, де зазвичай підтримують владу Януковича, місцеві «чорнобильці» теж погрожують почати голодування на знак протесту. За повідомленням газети «Сєгодня», таку інформацію озвучив голова Червоногвардійської організації «Чорнобиль Єдність» Олександр Харитонов. Ліквідаторів на півострові налічується близько семи тисяч, а напередодні півсотні людей з різних регіонів Криму зібралися в одному з офісів Пенсійного фонду в Сімферополі. Люди теж хочуть повернути свої законні, у розмірі восьми мінімальних, пенсії. Натомість Пенсійний фонд обіцяє виплатити лише 2342 гривні інвалідам першої групи, 2180 та 1850 гривень — другої і третьої груп, відповідно.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути