chrome firefox opera safari iexplorer

Табачник зробив новорічний подарунок тваринам

31 грудня 2011 о 10:06

Напередодні Нового 2012 року Міністр освіти й науки, молоді та спорту Дмитро Табачник підписав Наказ № 1506, згідно з яким керівникам усіх вишів запропоновано використовувати в навчальному процесі замість піддослідних тварин гуманні альтернативні засоби: комп’ютерне моделювання, відеофільми, манекени тварин, культури тканин і клітин тощо.

Таким чином, мільйони білих мишей, щурів, собак, мавп, морських свинок, кроликів та інших тваринок будуть врятовані від загибелі й жорстокого поводження, адже раніше їх використовували з навчальною метою та у своїх дослідах студенти-медики, ветеринари й біологи.

Проте, цей наказ пан Табачник підписав не «з доброго дива», а лише після того, як Київський еколого-культурний цетр і Екоправо-Київ виграли судовий процес в Окружному адміністративному суді міста Києва проти цього міністерства.

Справа в тому, що Міносвіти 5 років не бажало виконувати вимоги Закону України «Про захист тварин від
жорстокого поводження», розробляти й затверджуваним список альтернативних методів навчання замість використання тварин в учбовому процесі.

«В усьому цивілізованому світі у медичних та біологічних вузах вже давно відмовились від «пускання крові» тваринам під час дослідів та навчання студентів, запровадивши новітні технології гуманних засобів», — наголосив керівник Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

При цьому він не зміг навести статистику, скільки за рік знищувалось тварин «з навчальною метою», адже цим підрахунком ніхто не займався.

«Я й сам навчався на біофаці й пам’ятаю «живий куток», в якому трималися коти й собаки, скуплені за копійки у бомжів… Та й взагалі, як можна привити любов і співчуття до тварин у, скажімо, ветеринара, якщо його зі студентської лави примушують «пускати кров» живим створінням, хай навіть і з навчальною метою. Думаю, відтепер, завдяки забороні використовувати живих тварин під час дослідів та навчання, ми збережемо життя десяткам тисяч живих душ», – переконаний еколог.

Майя Заховайко, «Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути