chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві презентували медіавиставу Андруховича «Абсент»

19 грудня 2011 о 15:58

«Абсентом» пригостили українців письменник Юрій Андрухович та польські музиканти з гурту «Карбідо». Медіавиставу названу на честь міцного напою представили у столичній консерваторії. Це третя заключна частина трилогії «Самогон. Цинамон. Абсент». Вже три роки поспіль польські музики створюють пісні на вірші українського автора.

Вистава почалася без авторів. Таким — цифровим, зібраним з портретів тисяч людей, побачили поета Юрія Андруховича глядачі у першій частині перфомансу. Автори спеціально задумали грати «Абсент» «за ширмою» для кращого сприймання текстів.

У зеленому светрі, зеленому костюмі, Юрій Андрухович таки вийшов на сцену. Розповідаючи історію життя та кохання свого літературного героя, Стаса Перфецького з роману «Перверзія», він і кричав, і танцював, і навіть співав.

Юрій Андрухович, письменник: "Це, насправді, наче писання книжки, але дещо інший формат. Люди, які це протиставляють, вони це з часом зрозуміють. що у цих наших проектах йшлося, що кожен з нас далі робить те, що він робив, але він знаходить для цього нову форму".

Нова форма читання віршів за Андруховичем уже 3 роки, як передбачає наявність відео та музичного  супроводу. Останнє забезпечують музиканти з Польщі. Третю частину вистави "Карбідо" репетирували в Україні. Для цього знайшли майданчик біля річки Дністер.

Томан Сікора, музикант гурту «Karbido»: "Нам дуже сподобалося там грати. Біля Дністра дуже хмільне повітря і воно позначилося на нас, на нашій музиці. Все вийшло таким живим, характерним навіть більше для України, ніж для нашої рідної Польщі".

Як і обіцяли автори, «Абсент» вийшов загадковим та міцним.

Глядачка: "Таке враження складається, що воно все вляглося в тобі. Відчулося, вдалося цим проникнутися. Я давно такого кайфу не відчувала".

Глядач: "Це — як пригода для мене. Багато слів з вистави я не зрозумів. Але мені надзвичайно сподобалася атмосфера".

Ярослав Ґодун, директор польського інституту у Києві: "У Польщі Андрухович є зіркою. як його можна не читати? Його читають і польською, і українською. Його остання книжка зараз буде перекладена і видана накладом у 5 тисяч екземплярів".

Такими «алкогольними» експериментами співпраця українця та поляків не завершиться. Юрій Андрухович та «Карбідо» готуються до концертного туру українськими містами та вже працюють над новим проектом.