chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові виставили унікальні різдвяні шопки

23 грудня 2011 о 09:32

У Львові експонують 15 унікальних Краківських шопок. Мініатюрні макети, які зображають місце народження Ісуса, дещо відрізняються від звичних. Маленький Ісус не у хліву, а у палаці з архітектурними елементами краківських старовинних замків.

Тарас Рудько, координатор виставки: "Ці речі може робити людина, з мого погляду, віруюча".

Традиція виготовляти шопки у вигляді казкових замків зародилася в Кракові у ХІХ столітті - мулярі, щоб за час зимових свят не втратити кваліфікації, фантазували на тему Різдва. У роботах використовували недорогі матеріали – папір, кольорове скло, дерево, фольгу. Згодом до професійних будівельників долучилися аматори, і з 1937 року у Кракові щороку проводять конкурс на кращу шопку, яку в автора викуповує музей.

Тарас Рудько, координатор виставки: "Це є Краків, його архітектура в першу чергу, форми архітектури різні, фантазії художників так само не мають меж. І таємниця народження дитяти, сина Божого, тут вона інтерпретується. Робиться, доповнюється. Бо кожен переконаний - так є це в традиціях, запитайте в наших гуцулів, і він покаже місце де народився Ісус Христос — кожний краків'янин скаже, що він тут власне народився".

У краківському історичному музеї зібрані шопки від мініатюрних до кількаметрових заввишки. У кожній неодмінна сцена — таїнство народження Христа. А персонажі, які оточують це дійство, можуть бути і сучасниками, і історичними особами. Над шопкою працює ціла родина протягом року.

Андіана Казановська, старший науковий співробітник музею: "Є двоповерхові шопки, є одноповерхові, є триповерхові - відповідно, термін виготовлення такої шопки займає більше часу. Я думаю, на таку шопку треба було затратити десь до двох років, а менші можуть займати трохи менше часу – до року".

Відвідувачі музею — у захопленні від побаченого. Кажуть, бачили усілякі шопки, але в такій інтерпретації — вперше.

Богдан Гардецький: "Оці — зроблені на зовнішнє сприйняття. А є шопки, які робленні старими людьми, і в нас є дома - там іменно ззовні все стримано, а всередині знаходяться іменно ікони, і якщо подивитися — там ікони, датовані ХІХ століттям, маленькі такі".

Протягом різдвяних свят краківські шопки мандрують світом. Окрім Львова, іншу частину колекції можна нині бачити у Парижі, Брюсселі та інших музейних столицях Європи.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути