chrome firefox opera safari iexplorer

У Ватикані засвітили різдвяну ялинку з України. Фото

18 грудня 2011 о 09:25

У п’ятницю, 16 грудня, ввечері, на площі Святого Петра у Ватикані відбулася акція «Українське Різдво у Ватикані», під час якої урочисто засвічено ялинку з України, повідомляє «Радіо Ватикану».

У дійстві взяли участь зразковий фольклорно-етнографічний ансамбль «Маленькі бойки» з селища Перегінськ Рожнятівського району Івано-Франківської області, Львівська Державна Академічна чоловіча хорова капела «Дударик», з колективом-супутником – хором хлопчиків. Засновником та незмінним керівником капели ось уже 40 років є Микола Кацал. А також хор ужгородського Хрестовоздвиженського катедрального собору. Виступив теж духовий оркестр жандармів Ватикану, серед іншого, виконуючи гімни Ватикану та України.

Кілька тисяч українських прочан зібралися в центрі головної християнської площі світу

Ще до початку офіційної церемонії на площі лунали колядки у виконанні українських мистецьких колективів. На початку дійства на площу вийшли «звіздарі» чоловічої хорової капели «Дударик».

Початок акції "УкВихід львівських звіздарів у національних святкових строях та різдвяною атрибутикою

Урочиста частина розпочалася виконанням ватиканського гімну, після чого з привітальним словом звернувся архиєпископ Джузеппе Бертелло, президент Губернаторства Ватикану, після якого промовляв представник уряду України віце-прем’єр-міністр Борис Колесніков.

Звертаючись на початку зустрічі до Папи, Б.Колесніков висловив сподівання, що шлях, який подолала українська ялинка до Ватикану, «ще більше зміцнить наші власні національні традиції та допоможе зрозуміти їх глибокий зміст». Він подякував римському архиєреєві за увагу до ситуації в Україні: «У серпні цього року наші співвітчизники шанобливо сприйняли Ваші теплі вітання з Кастельгандольфо з нагоди 20 річниці Незалежності України», – сказав віце-прем’єр, а на завершення подарував Папі ікону Собору отців Києво-Печерської Лаври.

Далі прозвучали кілька музичних творів, а тоді до присутніх звернулися глава УГКЦ блаженніший Святослав Шевчук, львівський митрополит латинського обряду архиєпископ Мечислав Мокшицький та Мукачівський єпарх владика Мілан Шашік.

Серед ялинкових прикрас - яскраві іграшки, вироблені з дерева, і привезені з України

А далі відбулося урочисте засвічення ялинки. Український хлопчик натиснув пускову кнопку, а оркестр Ватиканської жандармерії виконав Державний гімн України.

Після завершення офіційної частини розпочалося частування українськими різдвяними стравами, під час якого триває концерт у виконанні творчих колективів, що прибули з України.

Фото з ВВС Україна

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути