chrome firefox opera safari iexplorer

Українець за чотири місяці склеїв гітару із сірників

02 грудня 2011 о 00:44

20-річний жашківчанин склеїв… гітару з сірників. На це «пішло» чотири місяці життя і 15 тисяч російських сірників. Про це повідомляє Прес-центр.

Богдан Сенчуков відомий в Жашкові через батьків «бізнес» – вони разом ремонтують взуття. Але на місцевому ринку його знають ще й як оптового покупця… сірників. Замість того, щоб давати вогонь, у його руках сірники перетворилися на корабель, Ейфелеву вежу, трактор Т150, баян і… справжню акустичну гітару.

У дитинстві Богдану забороняли гратися з сірниками. Тепер, коли він повнолітній, у цій справі йому ніхто не може завадити. Творчості він віддається кожен день. Сірники використовує російські, «балабановські» – вони світлі й міцні.

Фото Прес-центру

«З’явилось захоплення давно, – розповідає Богдан. – Ще в школі склеїв корабель. Потім трактор, Ейфелеву вежу. Для музею гармонік вчителя музики Івана Сухого зробив баян. Щоправда, він не грає, хоча на вигляд – як справжній. Знайомий з Іваном, бо займаюсь у музичній школі, граю на синтезаторі. Маю дві гітари. І тоді з’явилась думка – треба зробити третю гітару. Придбав сірники – і до роботи. Намучився, але зібрав шестиструнну гітару. Усе із сірників, у два шари: вздовж та впоперек. Лише у грифі, для міцності, всередині дерев’яний брусок – щоб натягнуті струни не поламали».

Проте зробити так, щоб вона зазвучала по-справжньому, спочатку Богдану не вдавалось. Нейлонові струни не грали. Металеві зі старої гітари – теж. На допомогу прийшов той самий вчитель музики Іван Сухий – колись він уже змушував заграти… лопату.

«Змінювали „порожки“, консультувались з людьми що роблять інструменти. – згадує Іван Іванович. – Кожен по маленькому нюансу додав. Усе бралося до уваги, і на даний час вона звучить. Хоча був один мінус – корпус вийшов трішки „гумовий“, бо використовувався гумовий клей».

Але те, що Богдан зробив у свої 20 років, вражає. Дивився в Інтернеті роботи маститих майстрів, яким за 60. Богдан їм не поступається. Хоча він молодий, у нього вже золоті руки й тонкий розрахунок. Мені доводилось робити лопату, що грає. І знаю, як це важко. А він зробив правильно, розрахував так, що гітара звучить. Це добре. Думаю, в нього є потенціал, перспектива. В Україні не так багато людей, котрі займаються виробами з сірників. Дуже хотів би, щоб він здобув музичну освіту.

Тепер у планах Богдана – створити ще два музичні інструменти – баян, який грає, і ще одну гітару. Нинішній виріб хоче виставити на аукціон – може, кого з поціновувачів гітара зацікавить.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути