chrome firefox opera safari iexplorer

Українські церкви провалили переговори про об'єднання

15 грудня 2011 о 09:41

Учора, 14 грудня, стало відомо про те, що Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква провалили переговори про об'єднання, пише в статті Патриарха не дали в обиду видання КоммерсантЪ-Украина.

Як зазначає газета, на офіційному сайті УПЦ КП оприлюднено звернення Священного синоду церкви до архієреїв, священиків та вірних УАПЦ. Автори звернення — ієрархи УПЦ КП — заявили про припинення переговорів з автокефальною церквою, звинувативши у зриві діалогу главу УАПЦ митрополита Мефодія.

Ъ пише, що процес переговорів між УПЦ КП і УАПЦ розпочався 14 вересня, після зустрічі глав церков — патріарха Філарета (Денисенка) і митрополита Мефодія (Кудрякова). Вони домовилися про створення комісії, яка буде вести переговори про створення єдиної церкви. Втім, зазначає видання, переговори супроводжувалися конфліктами. Зокрема, після Архієрейського собору УАПЦ низка її священиків заявили «про втрату довіри» до УПЦ КП.

У середу робота комісії з переговорів була зупинена за ініціативою УПЦ КП. У зверненні Священного синоду сказано, що таке рішення було прийнято через позицію митрополита Мефодія, який першочерговою умовою об'єднання назвав відставку патріарха Філарета.

Секретар Священного синоду УПЦ КП єпископ Євстратій (Зоря) заявив, що «УАПЦ як церкви не існує». «Більшість єпископів автокефальної церкви мають по 10-12 парафій виключно на території Галичини, і ці люди намагаються нав'язати нам свою волю. На жаль, УАПЦ стала ретранслятором ідей Москви про відхід патріарха Філарета. Зараз у її керівництві перебувають люди, які не мають відношення до ідеї автокефалії української церкви», — вважає єпископ.

Він зазначив, що переговори з митрополитом Мефодієм припинені остаточно, але УПЦ КП сподівається на перехід до них окремих єпархіальних архієреїв, священиків і парафіян. «В УАПЦ є багато розсудливих людей — ми будемо спілкуватися безпосередньо з ними», — пообіцяв єпископ Євстратій.

Тим часом, в УАПЦ на заяви Київського патріархату відповіли не менш жорстко. «Так, ми просили Філарета піти, тому що його патріарший кукіль (головний убір патріарха — ред.) - це ганьба і посміховисько для всієї України. Патріарх повинен бути один, і тільки після об'єднання всіх церков», — заявив першоієрарх УАПЦ митрополит Мефодій.

«Під час зустрічі з Філаретом я сказав, що в переговорах повинна брати участь церква Московського патріархату і що нам слід отримати благословення Вселенського патріарха, але Філарет відмовився від цього», — розповів митрополит Мефодій. На його думку, ієрархи УПЦ КП не планували об'єднуватися, а «хотіли поглинути УАПЦ».

У найближчих планах митрополита Мефодія — зустріч з главою Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) митрополитом Володимиром (Сабоданом). «Спробуємо поговорити з ним і обговорити ситуацію, що склалася. У будь-якому випадку з ізоляції треба виходити, а єдиною перешкодою для цього є Філарет», — заявив Мефодій.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути