chrome firefox opera safari iexplorer

Українцям показали сучасний європейський театр

06 грудня 2011 о 12:28

Зразки сучасного європейського театрального мистецтва українці можуть побачити через «Театр на екрані» – новий проект національного центру мистецтв імені Леся Курбаса. «Пекло» італійця Ромео Кастеллуччі – уже п’ята вистава, продемонстрована в його рамках.

Українцям показали «Пекло». Таку назву має вистава італійського театрального режисера Ромео Кастеллуччі – своєрідна інтерпретація «Божественної комедії» Данте. У 2008 її презентували на одному з найбільших театральних фестивалів світу – Авіньйонському.

На думку мистецтвознавця Марисі Микитюк,Ромео Кастеллуччі є одним із найвидатніших представників сучасного італійського театру. Це – самобутній режисер, котрий не дотримується традиційних театральних канонів.

«Дуже часто, говорячи про театр Кастеллуччі, кажуть про театр художника. Але в даному випадку – це театр філософа. Дуже велику роль у нього відіграють візуальні образи – 9 тонн декорацій, наприклад, він може з собою возити. Фактично немає простої вербальної історії й навіть сюжету», – відзначила Марися Микитюк.

Сучасне мистецтво – агресивне 

Куратор проекту «Театр на екрані» Ольга Островерх зазначає, що кожна вистава охоплюює не лише театральну проблематику, але й проблеми суспільства в цілому. Зокрема, демонструються соціальні, політичні, гендерні та психологічні аспекти життя, зазначає вона.

«Наразі театр і мистецтво загалом намагається пробити броню, сформовану потоком агресивної інформації навколо сучасної людини. Театр теж стає більш агресивним. Дуже цікаво знати, де та межа, за якою глядач може почуватися у безпеці. Тому кожен проект модерується не лише театрознавцем, але й спеціалістом з іншої сфери», – зауважила Ольга Островерх.

За її словами, подібні покази мають ознайомити українського глядача з тенденціями актуального європейського театру, що не можуть бути показані в Україні наживо через недостатній розвиток її театральної галузі. На її погляд, , це «дуже активний чинник не лише культурних процесів, але й важливий елемент соціальної думки».

Ольга Островерх констатує, що в майбутньому такі покази мають перетворитися на «інтелектуальний клуб», у якому представники різних сфер обговорюватимуть проблеми сучасного життя за допомогою мистецтва.

Наразі для показів у рамках проекту «Театр на екрані» Національний центр мистецтв імені Леся Курбаса закуповує ліцензійні копії відеозаписів через посольства відповідних країн. Демонстрації та обговорення вистав відбуваються останнього понеділка кожного місяця.