chrome firefox opera safari iexplorer

До ювілею Гребінки на Радіо Ера стартує проект «Так творилася українська література»

30 січня 2012 о 10:06

З нагоди 200-річчя з дня народження видатного українського друга Тараса Шевченка, поета-байкаря Євгена Гребінки фонд Миколи Томенка «Рідна країна» та радіо «Ера» започаткували просвітницький проект «Так творилася українська література!».

Ініціатор ідеї Віце-спікер Парламенту Микола Томенко розповів, що з 2 лютого по 10 лютого 2012 року в ефірі Радіо «Ера FМ» у виконанні визначних сучасних політиків, артистів, спортсменів (Микола Томенко, Наталя Сумська, Анатолій Хостікоєв, Олена Бондаренко……) звучатимуть уривки з геніальних творів Євгена Гребінки «Очи черные», «Українська мелодія», «Ведмежий суд», «Вовк і Огонь», «Лебідь і Гуси», «Так собі до земляків» тощо.

Ініціатор проекту Микола Томенко повідомив, що ідею проведення проекту підтримав генеральний директор компанії «Ера-медіа» Ігор Лоташевський. Політик також нагадав, що даний проект є продовженням спільних проектів фонду «Рідна країна» та Радіо «Ера FM», присвячених генієві Тараса Шевченка та 20-й річниці незалежності України.

М.Томенко нагадав, що у минулому році з нагоди 150 річниці перепоховання Тараса Шевченка в Україні на Чернечій горі, його Фондом, спільно Радіо «Ера FM» було реалізовано проект під час якого відомі українці читали в радіоефірі твори поета. М.Томенко нагадав, що тоді серед відомих громадських та політичних діячів, які виявили бажання взяти участь у проекті, були політики Володимир Литвин, Микола Томенко, Олександр Мороз, В’ячеслав Кириленко; актори Наталя Сумська та Анатолій Хостікоєв; співаки Ніна Матвієнко, Віталій Козловський; композитор і скрипаль Кирило Стеценко; поет та письменник Микола Сом; олімпійська чемпіонка Наталя Добринська та багато інших.

Віце-спікер також розповів, що наприкінці минулого літа, з нагоди головного свята України – Дня Незалежності – Фонд та Радіо провели проект «Ровесники незалежності про Україну». Його ідея полягала в тому, щоб з одного боку нагадати слухачам найвизначніші твори українських поетів про Україну, а з іншого – залучити до їхнього читання в радіоефірі молодих людей, які народилися в рік народження Української Держави та є її ровесниками. Тоді в ефірі Радіо «Ера FM» у виконанні двадцятирічних студентів з різних регіонів України звучали твори видатних українських поетів про Україну. Слухачі почули вірші Тараса Шевченка, Лесі Українки, Василя Симоненка, Володимира Сосюри, Павла Тичини, Івана Франка, Ліни Костенко, Олександра Олеся, Миколи Вінграновського тощо.

М.Томенко зауважив, що обидва проекти отримали позитивну оцінку фахівців та громадськості, а їх реалізація засвідчила, що любов до України та повага до великих українців об’єднує всіх громадян України.

Підсумовуючи, Микола Томенко висловив переконання, що новий проект Фонду «Рідна країна» та Радіо «Ера FM» «Так творилася українська література!» теж буде успішним та спонукатиме владу до активізації вшанування великих українців.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути