chrome firefox opera safari iexplorer

Книги з історії, які варто прочитати у 2012-му році

16 січня 2012 о 10:49

Журнал The Economist склав список найкращих книг 2011 року, вартих прочитання. Серед них — кілька історичних. На відміну від позаминулого року, про Україну там не йдеться. Зате є про Хрущова.

У рейтингу The Economist є окремий розділ, присвячений книгам з історії. Це те, що читатиме західний світ протягом найближчих кількох місяців — у цьому можна переконатися за статистикою на торговому сайті «Amazon».

ІП переклала рекомендації впливового англомовного журналу.

«Цукрові барони: сім'я, корупція, імперія та війна у Вест-Індії» Метью Паркера (The Sugar Barons: Family, Corruption, Empire, and War in the West Indies. By Matthew Parker. Walker & Co; 446 сторінок) - розповідь про багатство, хоробрість і розпусту, а також про те, як сучасний глобалізований світ розпочався з цукру. Від автора чудової праці «Панамська лихоманка».

«Берлін 1961: Кеннеді, Хрущов і найнебезпечніше місце на Землі» Фредеріка Кемпа(Berlin 1961: Kennedy, Khrushchev, and the Most Dangerous Place on Earth. By Frederick Kempe. Putnam Adult; 608 сторінок) - живий і детальний виклад переломного року в історії, коли з Берліну ледь не почалася Третя світова.

«Єрусалим: біографія» Сімона Монтефіоре (Jerusalem: The Biography. By Simon Sebag Montefiore. Knopf; 638 сторінок) - захоплююча історія міста, котре, якщо вірити пророкам, поетам, селянами і завойовникам, існує на небі і на землі. Після чудово сприйнятих читачем біографій Сталіна, Катерини ІІ і Потьомкіна Сімон Монтефіоре нарешті написав книгу, для якої він був народжений.

«Велике Море: історія людини у Середземномор'ї» Дейвіда Абулафії (The Great Sea: A Human History of the Mediterranean. By David Abulafia. Oxford University Press; 783 сторінок)— як cередземноморський регіон став експортером економічної і культурної потужності та брамою між Атлантикою й Азією. Автор — впливовий історик із Кембриджу.

«Пошук Італії: історія країни, її регіонів та людей» Дейвіда Ґілмора (The Pursuit of Italy: A History of a Land, its Regions and their Peoples. By David Gilmour. Farrar, Straus and Giroux; 480 сторінок) - до 150-річчя об'єднання Італії дехто з італійців задається питанням, чи не зробило Рісорджименто [процес політичного об'єднання країни - ІП] більше шкоди, ніжкористі. Добре деталізований виклад контроверсійного питання від британського історика та біографа.

«Анатомія моменту: 35 хвилин в історії та уяві» Хав'єра Серкаса (The Anatomy of a Moment: Thirty-five Minutes in History and Imagination. By Javier Cercas. Bloomsbury; 403 сторінки) - найпопулярніша книга про невдалу спробу державного перевороту в Іспанії 1981 року, вперше опублікована у 2009-му і щойно перекладена англійською. Переконлива і захоплююча робота іспанського романіста й академіка.

Нагадаємо, у 2010-му The Economist визнав книгою року "Криваві Землі" американського історика Тимоті Снайдера, значною мірою присвяченy історії України 1930-40 рр.

Уривок із «Кривавих Земель» читайте на «Історичній Правді»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути