chrome firefox opera safari iexplorer

Мінкульт без пояснень звільнив і директора Софії Київської

29 січня 2012 о 15:00

Колектив «Софії Київської» заявив про звільнення генерального директора національного заповідника. У міністерстві культури підтвердили: відповідний наказ є, однак причини звільнення не повідомили.

«25 грудня 2012 року, без будь-яких пояснень, наказом Міністра культури України звільнено з посади генерального директора Національного заповідника „Софія Київська“ (...) Н.М. Куковальську», — йдеться у повідомленні на сайті заповідника, опублікованому 26 січня.

За словами працівників адміністрації «Софії Київської», Неля Куковальска з 16 січня перебуває на лікарняному. За українським законодавством, в цей час звільнити її не можуть, однак це зроблять, як тільки вона вийде на роботу.

«Учора, 25 січня, керівництво заповідника „Софія Київська“ викликали в Міністерство культури і вручили наказ про звільнення Нелі Михайлівної Куковальської з першого дня її виходу з лікарняного», — розповів перший заступник гендиректора заповідника Вадим Кириленко.

За його словами, підставою для звільнення в наказі вказана службова записка, однак жодного документу, який би обґрунтовував таке рішення, міністерство не надало.

Пан Кириленко розповів, що 19 січня він доповідав у міністерстві про стан роботи заповідника. «На засіданні були присутні представники Адміністрації президента, йшла дискусія, прямих зауважень до роботи заповідника не було», — сказав він.

У міністерстві культури підтвердили, що наказ про звільнення гендиректора «Софії Київської» справді був виданий. Однак, за їх словами, він не опублікований на офіційному сайті міністерства, тому що не всі документи підлягають опублікуванню.

До відома

Неля Куковальська обіймає посаду генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» 12 років.

За роки її керівництва, повідомили в адміністрації, було виконано «великий обсяг ремонтно-реставраційних робіт на пам'ятках заповідника, в основі яких лежить комплексний науковий підхід».

«Стан Софії Київської та інших пам’яток заповідника найкраще свідчить про відповідальне, професійне ставлення колективу та його керівництва до їх збереження», — йдеться у заяві колективу заповідника.

У вересні минулого року президент Віктор Янукович на урочистостях з нагоди 1000-річчя Софійського собору високо оцінив роботу працівників заповідника.

«У цей день я хотів би висловити свою щиру повагу працівникам Національного заповідника „Софія Київська“. Завдяки вам тисячі і тисячі громадян України та гостей нашої столиці мають можливість торкнутися культурної спадщини, одержати величезну духовну наснагу», — сказав тоді президент.

«І ось вдячність – Куковальську звільняють з посади!? Впевнені, що не захист та турбота за долю Софії керує діями тих, хто прийняв таке рішення, а лише єдина мета — звільнити адміністрацію заповідника, … замінити її на власні креатури, аби вершити в заповіднику всі справи на свій лад», — йдеться у заяві колективу заповідника.

Колектив Софії Київської впевнений, що від зміни керівництва не виграють ані унікальні пам’ятки заповідника, ані міжнародний престиж держави.

Нагадаємо, Міністерство культури 20 січня звільнило гендиректора національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Марину Громову у зв'язку з порушеннями, виявленими під час перевірок роботи заповідника. Видання «Коммерсант-Украина» пише, що її звільнення співпало з появою у Верховній Раді законопроектів, пов'язаних з передачею Києво-Печерської лаври релігійним організаціям.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути