chrome firefox opera safari iexplorer

На батьківщині Івана Огієнка відкриють музей

14 січня 2012 о 12:03

19 січня 2012 р. на Житомирщині, у смт Брусилів з нагоди ювілею відомого мовознавця, історика та митрополита Івана Огієнка відкриють музей. Про це повідомляє «Україна молода».

Саме у містечку Брусилів, що менш ніж за годину їзди від Києва, 130 років тому (14 січня 1882 р.) народився Іван Огієнко. Нині його головна площа носить ім’я свого видатного земляка. Тут же встановлено і пам’ятник Огієнку.

До відкриття музею планується облаштувати експозицію, присвячену Огієнку. Її основу складуть унікальні речі — деякі з них привіз із Канади дослідник життя та творчості Огієнка Микола Тимошик, а деякі передали до музею родичі митрополита.

Це, зокрема, листування із сином Огієнка Анатолієм, його архіви. Займе своє місце в музеї i досі не відома книжка Івана Огієнка «Містечко Брусилів і його околиці», віднайдена нещодавно в спецфондах Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Зараз триває збір коштів для її перевидання.

У день відкриття музею, 19 січня, в Брусилові також відбудеться урочисте засідання, на яке приїдуть лауреати Премії імені Огієнка (а їх на сьогодні вже більше ста осіб), голова «Просвіти» Павло Мовчан, з Житомира прибудуть очільники області. Буде невеличкий концерт і багато хороших слів про цю видатну особистість.

«Рідна країна»