chrome firefox opera safari iexplorer

На Львівщині відзначать 100-річчя від дня народження Ярослава Стецька

16 січня 2012 о 12:09

19 січня минає 100 років від дня народження Ярослава Стецька. Урочисті заходи до цієї дати пройдуть у м. Стрий.

Про це власкору ЗІКу повідомили організатори дійства.

Зокрема, у цей день відбудеться покладання квітів представниками влади та представників громадськості до пам’ятника Ярославові Стецьку в м. Стрию. Про це розповіли ЗІКу у Стрийській районній державній адміністрації.

Нагадаємо, що 2012 рік Львівська обласна рада проголосила Роком Ярослава Стецька.

Довідка

Ярослав Стецько народився 19 січня 1912 року у Тернополі – помер 5 липня 1986 у Мюнхені, де похований на цвинтарі Вальдфрідгоф.

Народився в священицькій сім’ї о. Семена і Теодозії з Чубатих. Він з відзнакою закінчив гімназію в Тернополі й студіював у 1929—1934 рр. право й філософію у Краківському та Львівському університетах.

Ще юнаком Ярослав включився в національно-визвольну боротьбу, ставши членом нелегальної організації «Українська націоналістична молодь» і відтак підпільних Української військової організації та Організації українських націоналістів. З 1932 р. Ярослав Стецько вже був членом Крайової екзекутиви ОУН, ідеологічним референтом і редактором підпільних націоналістичних видань.

Активний діяч ОУН. З 1941 р. – перший заступник провідника ОУН-Б Степана Бандери. У 1942—1944 рр. перебував у німецькому концтаборі. Після звільнення керував антибільшовицьким блоком народів, був головою Проводу ОУН-Б.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути