chrome firefox opera safari iexplorer

На Полтавщині хочуть відновити садибу Вернадського

31 січня 2012 о 16:32

150-річчя від дня народження видатного вченого Володимира Вернадського — одного з фундаторів Української академії наук, філософа, природознавця, мислителя, засновника геохімії, біогеохімії та радіогеології, космізму — відзначать відновленням його садиби у Шишацькому районі на Полтавщині.

Вернадський жив і працював тут з 1883-го по 1890 рік. Він досліджував місцеві ґрунти, написав чимало наукових праць.

Для відновлення садиби вченого на околиці Шишак залучили найкращих фахівців Полтавського національного технічного університету імені Кондратюка. Питання лише в тому, хто фінансуватиме роботи. Про це й ішлося днями на нараді у голови обласної ради Івана Момота. Ймовірно, це будуть кошти як з державного бюджету, так і з обласного, плюс благодійна допомога.

«Допоможемо й ми усім, чим зможемо», — пообіцяв віце-президент Національної академії наук Анатолій Загородній.

На жаль, в Україні залишилося дуже мало документальних свідчень про діяльність ученого, адже свого часу син Вернадського вивіз архів батька до США.

Як зазначив доцент архітектурного факультету Полтавського національного технічного університету ім. Ю. Кондратюка Андрій Конюк, торік нащадки Вернадського відкрили доступ до цього архіву. Тому, щоб Полтавщина гідно відзначила 150-річчя ученого, було б добре ретельно вивчити його. Як повідомив Анатолій Загородній, науковці НАН України планують організувати поїздку до Колумбійського університету.

Довідка

Володимир Вернадський народився 12 березня 1863 року у Санкт-Петербурзі, однак сам завжди вважав себе українцем, нащадком запорізьких козаків.

Його батько, Іван Васильович Вернадський, перш ніж переїхати до столиці тодішньої Російської імперії, викладав у Київському університеті. Мати, Ганна Петрівна, була донькою українського дворянина.

Мав учений родинні зв’язки і в Полтаві, адже тут мешкав відомий російський письменник Володимир Галактіонович Короленко — троюрідний брат Вернадського. Все життя вони підтримували дружні стосунки, листувалися, допомагали один одному.

До речі, дача Короленка, яку кілька років тому відновили, теж знаходиться неподалік від Шишаків — на хуторі Хатки. Тут не раз бував і Вернадський.

До речі

Нині на тому місці, де колись був маєток видатного науковця, — лісочок у яру, а на меморіальному камені немає таблички — її бережуть від крадіїв і виставляють тільки на свята...

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути