chrome firefox opera safari iexplorer

На реконструкції Музею Шевченка хтось добряче «нагрів руки»

04 січня 2012 о 10:03

Заступник голови Верховної Ради Микола ТОМЕНКО направив звернення генеральному прокурору Віктору ПШОНЦІ з проханням здійснити перевірку ефективності використання державних бюджетних коштів при здійсненні реконструкції музею Тараса Шевченка в Каневі в період 2010—2011 років.

Про це повідомили у прес-службі М.ТОМЕНКА.

У своєму зверненні віце-спікер нагадав, що реконструкція та реставрація об’єктів Шевченківського національного заповідника у Каневі була розпочата у зв’язку з підготовкою до відзначення в 2011 році 150-річчя з дня перепоховання Тараса Шевченка в Україні та у 2014 році – 200-річчя від дня його народження, а фінансування будівництва вказаного меморіального комплексу здійснювалося переважно коштами державного бюджету України.

Окрім того, за словами М.ТОМЕНКА, історія з реконструкцією оновленого будинку-музею Тараса Шевченка в Шевченківському національному заповіднику дає підстави говорити про те, що «якщо у свій час Тарас Шевченко мріяв збудувати собі справжню українську хату на батьківщині і навіть намалював її план, то в Каневі для нього збудували швидше бізнес-офіс».

Віце-спікер нагадав, що реконструкція музею до визначеної дати відбувалася в авральному режимі без дотримання елементарних будівельних чи мистецьких норм та стандартів. Це, за словами політика, призвело до того, що уже сьогодні є негативні наслідки. Так, сама місцева влада інформує про проблеми з мармуровим покриттям. За оцінками фахівців та експертів, в приміщенні музею повністю відсутня гідроізоляція будівлі.

«Якщо взяти до уваги, що з моменту урочистого відкриття музею пройшло трохи більше року, дані факти наводять на думку про можливе нецільове та неефективне використання коштів, виділених на реконструкцію музею та допущені у зв’язку з цим зловживання на заключній стадії робіт», — наголосив віце-спікер.

Враховуючи значення та високий статус Шевченківського національного заповідника у Каневі, та те, що в 2014 році Україна святкуватиме 200-річний ювілей від дня народження видатного українця, М.ТОМЕНКО попросив генпрокурора здійснити перевірку ефективності використання державних бюджетних коштів при здійсненні реконструкції музею Тараса Шевченка в Каневі в період 2010—2011 років.

 

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути