chrome firefox opera safari iexplorer

Найбільшу колекцію списів та стріл на території колишнього СРСР зібрав маріуполець

24 січня 2012 о 10:19

Найбільшу колекцію списів та стріл на території колишнього СРСР зібрав маріуполець Валентин Кіщенко. В його арсеналі – бойова, мисливська та ритуальна зброя різних часів та різних народів. Репортаж — Юлії Божко.

Валентин Кіщенко,Колекціонер стріл: «Зацепился, выскочил — все. Наконечник остался в теле  животного, древко идет за животным, болевой шок, лишняя боль — животное быстрей погибает, наконечник не теряется».

Ці стріли та списи — зброя для полювання різних стародавніх народів. Кожна має своє призначення. Одні використовували для вилову риби. Інші — для полювання на великих тварин і птахів. Окрім мисливських знарядь у колекції Валентина Кіщенка є і ритуальна зброя.

Валентин Кіщенко, колекціонер: "В Сибири медведи, там где таежная полоса, всегда были почитаемыми животными. Это назвалось низведение из леса. Они его низводили — не приносили. И устраивали большой праздник. И вот такая стрела была. Если это медведица — 4 колокольчика, если медведь — 5 колокольчиков. И вот шли люди по селу и колокольчиками и собирали желающих на этот праздник".

Загалом у колекції маріупольця — понад 200 зразків стародавньої зброї. Більшість — реставрував самостійно. Для зберігання експонатів удома — не вистачає місця. Тож частину списів та стріл — довелося принести на роботу. Колег такий арсенал не відлякує.

Наталія Політаєва, колега: "Абсолютно нормально отношусь к его увлечению, меня, честно говоря, это никак не трогает, я не понимаю это увлечение, но нравится — пусть увлекается".

На запитання, скільки коштує його колекція, Валентин Кіщенко реагує негативно.Каже, його експонати безцінні і продажу не підлягають. Проте побачити стародавній арсенал може кожен.Час від часу чоловік виставляє свою колекцію у музеях.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути