chrome firefox opera safari iexplorer

Помер відомий дисидент і письменник Дмитро Гриньків

25 січня 2012 о 16:44

На шістдесят четвертому році життя помер відомий на Прикарпатті громадський діяч, багатолітній політв’язень, письменник Дмитро Гриньків.

В 1970-х роках він організував і очолив підпільну націоналістичну групу студентів і робітників під назвою «Спілка української молоді Галичини», яка проголосила своєю метою боротьбу проти засилля русифікації України та за самостійну соборну суверенну Україну.

За таку діяльність Дмитро Гриньків був засуджений до семи років таборів суворого режиму, покарання відбував у Пермській області.

В середовищі українських поетів Ігоря Калинця, Тараса Мельничука, Олекси Різника та критиків і літературознавців Євгена Сверстюка і Івана Світличного розпочав свою літературну діяльність.

Після повернення з ув’язнення він заснував в Коломиї літературно-мистецький альманах «Карби гір» і був його головним редактором. Альманах видавався підпільно з 1984 року і розповсюджувався по всій Україні. Разом із правозахисниками Василем та Петром Січками підпільно видавав альманах «Досвітні вогні».

Автор збірок поезій та прозових творів, зокрема повісті про Тараса Мельничука «Політ в'язня», книг поезій про повстанський рух ОУН-УПА «Повстанський Псалтир» та інших.

У 2005 році Дмитру Гриньківу присвоєно звання Почесний громадянин міста Коломиї. До останніх днів він очолював Коломийську раду політв’язнів і репресованих.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути