chrome firefox opera safari iexplorer

Псевдопрофесора Слюсарчука судитимуть в столиці

24 січня 2012 о 15:00

Міністерство внутрішніх справ має намір до кінця січня перевести затриманого псевдолікаря і псевдопрофесора, лауреата Державної премії Андрія Слюсарчука з Львівського слідчого ізолятора у Київ. Представники МВС кажуть, що це зумовлено тим, що потерпілі живуть у кількох областях України і навіть за кордоном. Тому цю резонансну справу передадуть головному слідчому управлінню.

Оскільки потерпілі від діяльності псевдопрофесора живуть у Львівській, Тернопільській, Хмельницькій областях та Києві, логічно, що розслідуванням займатиметься головне слідче управління, наголошує правозахисник Олег Мицик.

«Свідкам, очевидно, буде важче з даванням показів. Слідчий сам проводитиме очні ставки з людьми, це буде проблема слідчих. Не факт, чи його не етапуватимуть і до Львова», – зауважив правозахисник.

Наразі офіційно не відомо, чи саме в Лук’янівському СІЗО перебуватиме Андрій Слюсарчук.

Досі бездипломник зі званням лауреата Держпремії

Понад три місяців минуло, відколи в газеті «Експрес» з’явилась перша публікація про те, що лауреат Державної премії Андрій Слюсарчук не має жодної вищої освіти, що Вища атестаційна комісія Міносвіти надала йому посаду професора на підставі фальшивих дипломів.

Більше того, торік восени Слюсарчук отримав Державну премію згідно з президентським указом. Редактор газети «Експрес» Ігор Починок не розуміє, чому досі, коли вже доведено фальшивість дипломів, не скасований указ Президента. Цікаво, що й жоден професор університету «Львівська політехніка», який поставив свій підпис у листі про надання державної премії липовому науковцеві, не звернувся до Адміністрації Президента з проханням скасувати указ.

«Характер цієї справи і сприйняття у суспільстві змінилось за увесь цей час. Якщо спершу лише говорили про шахрайство, то вже сьогодні мова йде про людей, які стали жертвами практики Слюсарчука, надто багато відомих людей звертались до нього, можливо, тому цю справу передають Києву. Але чомусь досі залишається чинним указ Президента про нагородження цієї людини, бездипломного ПТУшника, Держпремією у галузі освіти. Не вистачає мужності відкликати цей указ. На нашу думку, цей указ – один із способів, що тисне на слідство. Люди не почуваються вільними, коли їм треба вести слідство щодо фігуранта президентського указу», – каже Ігор Починок.

Слюсарчука звинувачують тільки у шахрайстві

Кілька потерпілих людей від незаконної лікарської практики Андрія Слюсарчука подали заяви у міліцію. Люди стверджують, що псевдолікар відібрав у когось життя, проводячи операції на черепі, когось зробив інвалідом.

На сьогодні, стверджує редактор «Експресу» Ігор Починок, газеті відомі близько 12 смертельних випадків через діяльність затриманого, але досі правоохоронці не порушили ще однієї кримінальної справи про вбивство. Є відеоматеріали й про те, як Слюсарчук непрофесійно оперує, і це доводять відомі нейрохірурги.

Натомість правозахисник Олег Мицик наголошує, що вкрай складно довести, що людина померла внаслідок надання незаконної лікарської діяльності саме Слюсарчуком. Щоб порушити кримінальну справу про вбивство, мають бути  документи про лікування, встановлені причини смерті, каже правозахисник, а для цього потрібно провести ексгумацію трупів, складне судово-медичне дослідження.

Олег Мицик має сумніви щодо об’єктивності розслідування цієї справи, в якій фігурують високі посадовці з міністерств освіти та оборони. Тим часом газетярі стверджують, що чимало мешканців Кончі-Заспи, елітного дачного селища під Києвом, вважали Слюсарчука лікарем і були його клієнтами.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути