chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні відзначають 103-річчя з дня народження Степана Бандери

01 січня 2012 о 18:10

З нагоди 103-річниці від дня народження провідника ОУН Степана Бандери в низці українських міст 1 січня пройде смолоскипний марш.

Так, ВО «Свобода» раніше анонсувала такі заходи у Кіровограді, Горлівці, Рівному, Сумах. Крім того, партія планує провести мітинги з нагоди дня народження Бандери у Харкові, Луганську, Тернополі. В Одесі суд заборонив проведення маршу.

У Києві смолоскипова хода розпочнеться о 18:00 від пам'ятника Тарасові Шевченку та пройде бульваром Шевченка, вулицею Хрещатик. Завершиться хода мітингом на Майдані Незалежності.

Після мітингу націоналісти мають намір пройти до місця, де, за їхнім переконанням, у майбутньому має постати пам'ятник Степану Бандері у Києві, а саме на вул. Грушевського — між стадіоном «Динамо» та Національною парламентською бібліотекою. Націоналісти встановлять там табличку з відповідним надписом та покладуть квіти до майбутнього пам'ятника.

Тим часом у Львові в перший день нового року нарешті відкриють пам'ятник Бандері, будівництво якого було розпочато ще наприкінці 2003 року.

Нагадаємо, що Львівська облрада оголосила 2012-й роком УПА. Це рішення облрада мотивувала тим, що 2012 року святкуватиметься 70-річчя створення УПА.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути