chrome firefox opera safari iexplorer

Табачник хоче знищити Інститут українознавства

18 січня 2012 о 10:48

Міністерство освіти оголосило війну Національному науково-дослідному інституту українознавства і всесвітньої історії. Про це заявив директор інституту, професор Петро Кононенко.

Як повідомили в науковій установі, з 16 січня цього року практично всі його співробітники відправлені у відпустку за свій рахунок, а з лютого, якщо стан речей не зміниться, всі будуть переведені на мінімальну зарплату. В інституті пояснили, що Міністерство освіти, якому підпорядковується інститут, на перший квартал поточного року виділив лише третину від необхідних коштів.

Коненко пояснив ситуацію тим, що профільне міністерство вже другий рік намагається змістити його з посади і призначити на це місце «свою людину», колишнього проректора Академії МВС Анатолія Чайковського, щоб потім мати можливість вільно розпоряджатися майном інституту, зокрема, його приміщенням у центрі столиці неподалік Міністерства транспорту.

«23 січня нас чекає чергове судове засідання за позовом пана Чайковського про невиконання наказу міністерства про призначення його заступником директора інституту. Але як ми можемо його прийняти на посаду заступника, якщо у нього немає відповідного кваліфікаційного рівня ні з українознавства, ні з всесвітньої історії? До того ж пан Чайковський повідомив, що у нього в контракті є секретні повноваження. Але їх крім нього і Табачника ніхто не бачив. Що це за повноваження? Може, це повноваження на другий день після вступу на посаду ліквідувати інститут і розпродати майно?», - сказав Кононенко.

Він повідомив, що офіційною підставою для скорочення фінансування стало затвердження з боку Міносвіти лише трьох з дев'яти наукових тем, запропонованих інститутом. Це при тому, що раніше саме відомство схвалило вісім з дев'яти тем. І воно ж потім без жодних пояснень скоротило їхню кількість.

За словами Кононеко, за останні півроку співробітники інституту взагалі не отримали жодних пояснень з боку міністерства та особисто Табачника. Тому було ухвалено рішення направити офіційний лист на ім'я прем'єра Миколи Азарова з проханням втрутитися в ситуацію.

24 січня цього року Національний науково-дослідний інститут українознавствата всесвітньої історії відзначатиме своє 20-річчя.

Зазначимо, що це не єдине, на що нарікає громадськість і влада в діяльності відомства Табачника. Так, Рахункова палата викрила його в розтратідержкоштів, а студенти проводили численні акції протесту проти політики нинішнього керівництва МОН.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути