chrome firefox opera safari iexplorer

Церквам безплатно роздадуть цінні об'єкти культурної спадщини?

17 січня 2012 о 18:13

Депутати від фракції Партії регіонів Андрій Деркач, Василь Горбаль і Дмитро Шенцев, Народної партії Сергій Гриневецький, Комуністичної партії Олександр Голуб і голова групи "Реформи заради майбутнього" Ігор Рибаков пропонують парламенту уповноважити Кабінет Міністрів передавати об'єкти культурної спадщини національного значення у безплатне користування або у власність релігійним організаціям.

Про це скзаано в законопроекті № 9690, зареєстрованому в Раді 12 січня.

Депутати пропонують парламенту внести відповідні зміни до закону «Про охорону культурної спадщини».

При цьому пропонується уповноважити органи охорони культурної спадщини Ради Міністрів Криму, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій передавати в безплатне користування або у власність релігійним організаціям об'єкти культурної спадщини місцевого значення.

Згідно з пояснювальною запискою, метою законопроекту є створення умов для повернення культових споруд релігійним громадам шляхом їх виключення з переліку пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації, та розподіл повноважень Кабміну і місцевих держадміністрацій щодо передачі таких об'єктів.

У ній також наголошують, що зараз, відповідно до закону «Про свободу совісті та релігійні організації», культові будівлі та майно, що перебуває у держвласності, передаються у користування або у власність організаціями, на балансі яких вони перебувають.

Нагадаємо, у квітні 2011 року Президент Віктор Янукович пообіцяв церквам сприяти поверненню культових споруд, реквізованих за часів СРСР.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути