chrome firefox opera safari iexplorer

У 2012 році в Україні буде тотальна тінізація зарплат

16 січня 2012 о 13:59

«Золотою» спеціальністю у 2012-му році, як і в 2011 будуть залишаться айтішники: розробники web-додатків, програмісти, програмні архітектори, дизайнери інтерфейсів.

«Потреба в програмістах і грамотних айтішниках нескінченна, оскільки постійно з'являються нові технології», — пояснює президент IT-компанії Imena.UA / MiroHost Олександр Ольшанський, передає Сегодня.

Крім того, за його словами, великі IT-центри в Києві, Харкові та Львові працюють не тільки на Україну, а й на зарубіжні компанії. Через що на одного IT-фахівця в Україні припадає як мінімум 3 робочих місця.

Продавці також будуть користуватися попитом у поточному році. За словами експертів, ці люди відповідають за приплив живих грошей в компанії, вони весь час знаходяться як би на «вістрі ножа».

Як мінімум до середини літа, в період активного завершення будівельних робіт під Євро-2012, стійким буде залишатися попит на кваліфікованих фахівців на будівельному ринку. Також в будівництві підвищилася необхідність в керуючих проектами. Від таких експертів потрібно розуміння економіки будівництва, навички управління фондом оплати праці робітників бригад, відстеження показників діяльності співробітників, володіння програмним забезпеченням, методиками управління проектами

. В 2012 році залишиться також стійким попит на експертів у сфері точних наук — інженерів і технологів (станом не січень їм пропонували стартові зарплати в 8,4 — 14 тис. грн на місяць) у водопостачанні, комунікаціях, на промислових підприємствах і т. д . Справа в тому, що таких фахівців катастрофічно не вистачає на промислових підприємствах — вузи просто не випускають стільки інженерів і технологів, скільки потрібно. За даними рекрутерів, вже з початку року особливо активно шукали технологів в харчопромі, інженерів — в промвиробництві і водопостачанні.

Непросто в 2012 році доведеться експертам фінансового ринку, оскільки по ньому вже пройшла хвиля скорочень, що стосувалось відділів кредитування. Стануть також менш затребуваними фахівці з повернення заборгованості, так як значно скоротилася кількість виданих кредитів.

Труднощі з роботою будуть у офісних співробітників, таких як офісні менеджери, секретарі. Їх робота не критично важлива для компаній, і тут навряд чи будуть шукати новий персонал. Якщо в компаніях почнуться скорочення, урізати штат будуть насамперед за рахунок секретарів, запевняють експерти.

В цілому, головною тенденцією 2012 року на ринку праці буде ситуація, коли один співробітник працює за трьох без збільшення зарплати. Оскільки серед бізнесменів ходить все більше чуток про другу хвилю економічної кризи, компанії намагаються не набирати новий персонал, а обкладати співробітників новими обов'язками. Негативним трендом 2012 буде залишатись і тотальна тінізація зарплат, — таким чином компанії будуть намагатися економити на податках.

Як повідомлялось, в Україні офіційний рівень безробіття виріс до 1,8%. На 1 січня 2012 року в Державній службі зайнятості було зареєстровано 483 тис. безробітних.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути