chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві презентували видання про автентичний одяг українців

19 січня 2012 о 12:40

17 січня у столичному музеї Івана Гончара було представлено нове ілюстроване видання„Традиційне вбрання українців. Том ІІ. Полісся. Карпати".

У книзі представлено 100 зразків традиційних комплексів автентичного одягу кінця XIX — початку XX століть, а також антикварних прикрас та аксесуарів з 22 музейних і приватних колекцій України.

Автор видання – етнолог, кандидат історичних наук Оксана Косміна.

— Проект тривав 5 років. Об'їздили всю Україну, більшість районних музеїв, бо хотіли показати ті зразки, які ще ніде не друкувались.

Видання на 160 сторінок містить резюме англійською мовою. Під час презентації книга продавалася за 200 грн. Представники видавництва повідомили, що видання здійснене за їхній кошт і це найменша можлива ціна, у самому ж видавництві книга коштуватиме дорожче.

Частину експонатів було відзнято в музеї Івана Гончара.

— Окремо фотографували фрагменти вишивки і ткацтва. У традиційному одязі дуже багато деталей, які хочеться розглянути ніби під лупою, — розказав Юрій Мельничук, заступник директора з науково-фондової роботи музею.

Під час презентації було проведено майстер-клас вив'язування жіночих головних уборів. На завершення пройшла автограф-сесія Оксани Косміної. У майбутньому етнограф планує видати книгу за матеріалами Російського етнографічного музею, де зібрані унікальні українські костюми, починаючи з середини XIX століття.

Перший том „Традиційного вбрання", у якому представлений одяг Центральної України, Полтавщини, Слобажанщини, вийшов три роки тому.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути