chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві відкрили меморіальну дошку Анатолію Погрібному

13 січня 2012 о 22:09

Сьогодні, 13 січня, у Києві на будинку, де мешкав державний та громадський діяч, письменник, вчений-літературознавець Анатолій Погрібний ( вул. Будівельників 32/2), урочисто було відкрито меморіальну дошку.

Відкриття пам’ятного знаку відбулося за сприяння Заступника Голови Верховної Ради України Миколи Томенка, повідомляє його сайт.

Микола Томенко звернувся до присутніх на урочистому заході відомих громадський діячів та професорів Київського національного університету Т.Шевченка із закликом наслідувати приклад Анатолія Погрібного і всіляко захищати українську історію, українську культуру, українські традиції.

Віце-спікер нагадав, що був одним із організаторів перших студентських мітингів в Київському університеті в період боротьби за незалежність України. Він розповів, що студентські дії тоді підтримували такі викладачі, як Анатолій Погрібний.

«Тоді ми ставили собі за мету перетворити Київський університет з університету А.Вишинського (прокурор СРСР, заст.наркома юстиції, причетний до розстрілу української інтелігенції) в університет М.Бердяєва і М.Грушевського», — сказав Микола Томенко. За його словами, на сьогодні сталінське минуле вдалося подолати, але тепер маємо нові виклики і проблеми.

«Сьогодні Київський університет швидше нагадує університет Дмитра Табачника, а мусить бути університетом Тараса Шевченка, Михайла Грушевського, Анатолія Погрібного», — додав політик.

На думку Миколи Томенка, було би справедливо і надалі об’єднати зусилля у вшануванні пам’яті цього видатного вченого і підготувати перейменування вулиці, на якій він мешкав більше 20 років, з вулиці Будівельників на вулицю Анатолія Погрібного.

Більше про Анатолія Погрібного можна почитати тут

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути