chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві відзначать ювілей Євгена Гребінки

16 січня 2012 о 09:13

2 лютого у Києві громадськість буде відзначати 200-річчя з дня народження Євгена Гребінки — друга Тараса Шевченка, відомого письменника, видавця, педагога і байкаря.

Як зауважив Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, до 200-річчя з дня народження цієї видатної людини (2 лютото) лишаються лічені дні. Водночас, незважаючи на ухвалену Постанову Верховної Ради щодо відзначення цього ювілею, окрім заходів, що плануються на Полтавщині, у Києві на сьогодні достеменно не відомо про жодний захід, який би планувала влада.

«В Україні за останні роки нічого не змінилося: на жаль, Уряд як не звертав увагу на українську культуру, так і продовжує зневажати великих українців», — констатував Віце-спікер.

А тому, вже за традицією, відомі громадські діячі та письменники об’єднають свої зусилля для того, щоби на належному рівні відзначити 200-річчя з дня народження Євгена Гребінки у столиці України.

Микола Томенко повідомив, що ближчим часом оргкомітет оприлюднить детальний план святкування. Зокрема, планується проведення урочистого вечора та інших заходів.

«Унікальність сьогоднішньої України полягає в тому, що логіка дій влади і низки дуже патріотичних партій ідентична: вони всі сили і здоров’я кидають на те, щоб на зовнішній рекламі, в газетах чи на телебаченні показати своє обличчя, продемонструвати свої прапори. Натомість майже рівно однаково байдужі до вшанування тих великих українців, які нашу державу творили», — зазначив Микола Томенко.

«Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути