chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві закрили Музей прикордонників

30 січня 2012 о 19:14

Київський господарський суд у понеділок, 30 січня, офіційно оголосив про закриття Центрального музею Державної прикордонної служби України. Ця історія тривала вже не один місяць. Дотепер на правах оренди музей знаходився у будівлі, що належить Меморіальному комплексу «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років».

Термін оренди закінчився ще 11 квітня 2011 року. У договорі про продовження прикордонникам відмовили і запропонували у найкоротші терміни шукати нове місце.

Багато експозицій музею переносні, щоб проводити уроки мужності у школах. Є абсолютно унікальні експонати. Так, реальний прикордонний стовп Чернівецького прикордонного загону, бійці якого зустріли нацистів у 1941 році. Це єдиний в Україні подібний артефакт, що зберігся з того часу.

У залах музею можна було побачити особисті речі, зброю та нагороди радянських прикордонників, справжні документи, накази, прикордонні газети. Значна частина музею присвячена нашому часу — починаючи від афганської війни і закінчуючи сьогоднішнім днем. Під склом зразки контейнерів контрабандистів, холодна, газова і вогнепальна (у тому числі і кустарна) зброя, конфіскована у порушників державного кордону.

За 15 років існування музею його відвідали понад півмільйона людей. І це при всьому тому, що багато хто навіть не підозрює про його існування і, прямуючи до основного меморіального комплексу музею Великої вітчизняної війни, просто проходять повз музей прикордонників.

Керівництво Музею історії ВВВ пояснює свої дії необхідністю використання приміщень Музею прикордонників для зберігання фондів меморіального комплексу, які опинилися під загрозою. Втім, площу в Нацмузеї орендують понад 10 комерційних структур.

Змінити ситуацію не зміг і Комітет порятунку музею. На його захист виступили багато заслужених і поважних людей. Серед них ветерани Великої Вітчизняної війни — кавалер чотирьох медалей «За відвагу» Павло Наумов і кавалер п'яти медалей «За відвагу» Олексій Бубликов, Герої Радянського Союзу Володимир Полупанов і Борис Кошечкін, Герой Радянського Союзу ветеран Афганістану Віктор Капшук. На жаль, ані лист танкіста Бориса Кошечкіна на ім'я президента, ані колективні звернення до Кабінету міністрів і РНБО результатів не принесли.

Куди будуть виселяти музей — поки невідомо.

Таке ставлення до музеїв в Україні стає нормою. Вже не перший рік в Українському домі лежать у скринях експонати виселеного з приміщення Музею історії Києва (колишній Кловський палац на Печерську), де тепер розташувався Верховний суд України.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути