chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові експонують унікальні гуцульські ікони на склі

19 січня 2012 о 18:04

Сьогодні, 19 січня, у Львові відкрилась виставка «Червоні образи». Це виставка ікон на склі з колекції львів’янина Івана Гречка. Виставка представляє найбільшу в Україні колекцію старовинних гуцульських ікон, які їх власник збирав упродовж півстоліття.

Колекціонер Іван Гречко каже, що не знає, чи інші колекціонери в Україні змогли зібрати стільки гуцульських ікон на склі, як він.

«Але боюсь, що як мене не стане, вони розійдуться», – каже він і наголошує, що Україна саме такими колекціями народних ікон може здивувати світ. Водночас він наголошує, що створити відповідний музей в Україні наразі ніхто не захотів.

Іван Гречко розповідає, що кожна з ікон давалась йому по-різному: хтось радо віддавав її до колекції, іншої доводилось «добиватись» роками.

Як зазначає мистецтвознавець Назар Козак, у другій половині 18 ст. у гірських районах Центрально-Східної Європи народні майстри почали малювати ікони на склі. У 19 ст. це мистецтво досягло розквіту в Богемії, Сілезії, Моравії, Словаччині, Румунії і в нас у Галичині, передусім на Гуцульщині.

«У збірці Івана Гречка іконам на склі належить головне місце. Це пристрасть колекціонера. Гуцульські ікони вирізняє особлива палітра, в основі якої – яскраве червоне тло. З точки зору стилю – це так званий naive art з його спрощеністю, площинністю, безпосередністю і винятковою виразністю образів. В іконографії тут багато західних латинських елементів, крізь які проступає візантійська основа і фантасмагорії фольклору», – каже він про виставку.

Виставка відкрилась у галереї сучасного сакрального мистецтва IconArt (м. Львів, вул. Вірменська, 26), де її можна подивитись з 12:00 до 19:00 щоденно, крім понеділка.

Довідка

Іван Гречко народився у м. Надвірна Івано-Франківської області у національно свідомій родині. Після війни прагнув стати священиком, але й тут були перешкоди. Оскільки старший брат воював у лавах УПА, то батьків і сестру вивезли на Сибір на 15 років.

Разом з однодумцями випускав антирадянські листівки, що згодом закінчилось арештом і виключенням з інституту. Через рік поступив до лісотехнічного інституту. Це дало можливість подорожувати по різних етнографічних регіонах України.

Під час цих поїздок збирав усе, що могло бути знищене радянською владою. Підпільно перебував у лавах греко-католицької церкви при єпископі Володимирі Стернюку. Мав таємні зв'язки з українською діаспорою.

У другій половині 1980-х років був причетний до підготовки легалізації греко-католицької церкви і відновлення українського католицького академічного товариства «Обнова». Член культурологічної групи «Євшан-зілля», яка займається пошуком і збереженням забутих історичних пам'яток…

Ще змалку захоплювався колекціонуванням предметів старовини.

У 1990 році І.Гречко створив першу в Україні діаспорну бібліотеку, яка діє при Львівській універсальній науковій бібліотеці.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути