chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові покажуть унікальну виставку про табори ГУЛАГу

16 січня 2012 о 12:14

Національний музей «Тюрма на Лонцького» відкриває унікальний фотопроект «Відрядження в один кінець: Колима/ГУЛАГ/Аляска» – про минуле сталінських концтаборів та про те, як виглядають сьогодні ці закинуті людьми і пам’яттю місця.

Це виставка трьох фотохудожників – харків’янина Володимира Оглобліна, жителя Черкас Володимира Манькути та жителя російського Магадана Андрія Ларіонова, які побували там, де ще збереглися сліди колишніх таборів ГУЛАГу.

«Відрядження в один кінець» – назва не випадкова: саме так називали відправлення політв’язнів на роботу на Колиму, звідки не було вороття. У деяких «відрядженнях» ув’язнені, навіть найміцніші, витримували не більше 3—5 місяців.

Виставка в кольорових великоформатних світлинах, мапах, цитатах історичних документів і літературних творів, а також авторських коментарях розповідає про систему сталінських концтаборів, чимало з яких було зосереджено зокрема й на Колимі.

Автори виставки кажуть, що її метою є нагадати про те, що тема ГУЛАГу не може бути забута доти, поки не буде офіційного покаяння за злочини радянської влади проти народу.

Відкриття фотоекспозиції відбудеться 17 січня о 13.00 за адресою: м. Львів, вул. С. Бандери, 1 (вхід із вул. К. Брюллова).

Виставка експонуватиметься з 17 січня до 17 лютого 2012 року, вхід вільний, без вихідних.