chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові пройде унікальний концерт пам'яті Олександра Слободяника

19 січня 2012 о 17:53

У Львівській філармонії 21 січня відбудеться непересічний концерт – музиканти найвищого штибу об’єднаються для того, аби віддати данину пам’яті піаністу-віртуозу, що прославив Україну на весь світ – Олександру Слободянику.

Про це на прес-конференції повідомили організатори концерту пам’яті видатного піаніста: гендиректор Львівської філармонії Володимир Сивохіп, композитор Мирослав Скорик, дружина піаніста Лариса Крупа, – інформує кореспондентка ЗІКу.

Якби не раптова та трагічна смерть віртуоза, у 2011 році він би святкував свій 70-річний ювілей. Але Олександр Слободяник захворів на менінгіт і помер у 2008 році у 67-річному віці.

Організатори концерту розповіли, що Слободяник народився у 1941 в Києві. Був дитиною-вундеркіндом – у 6 років вже виступав на радіо. Після війни з батьками переїхав до Львова, де потрапив у Львівську спеціальну музичну школу для обдарованих дітей. Тут вчився до 6 класу, а в 7 класі його забрали до Москви на подальше навчання через феноменальні здібності.

Він грав по всьому світу, був славетним та викликав у публіки небувалий подив своєю віртуозністю – не існувало творів, яких би він не міг зіграти.

Мирослав Скорик розповів, що готував для Слободяника фортепіанний концерт, але твір залишився на стадії ескізів через смерть піаніста. Зараз композитор має на меті таки закінчити концерт і присвятити його світлій пам’яті піаніста.

Дружина Олександра Слободяника розповіла, що взялася за упорядкування архіву записів за участі музиканта – хоче до його 75-ліття зібрати відео- та аудіоматеріали за його участі.

Скорик розповів також, що помер видатний піаніст у США, але похованим хотів бути там, де народився. Тож прах його привезли до України, і зараз могила музиканта розташована у Києві на Байковому кладовищі.

Концерт з назвою «In memoriam» збере на одній сцені легендарних представників сучасної академічної музики: альтиста Юрія Башмета, скрипаля Віктора Третьякова. До них приєднаються композитор і диригент Мирослав Скорик, диригент Ігор Пилатюк, піаністи Оксана Рапіта, Йожеф Ермінь у супроводі Молодіжного академічного симфонічного оркестру «INSO – Львів» та камерного оркестру «Академія».

У програмі – твори Моцарта, Мирослава Скорика та Олександра Чайковського.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути