chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові з’єднають живим ланцюгом пам’ятники Бандері і Шевченку

22 січня 2012 о 00:30

У неділю, 22 січня, у Львові на відзначення Дня соборності організують живий ланцюг від пам’ятника Степанові Бандері до пам’ятника Тарасові Шевченку.

Організовують акцію Комітет опору диктатурі та громадські організації Львівщини. О 13.00 живий ланцюг з’єднає пам’ятники Бандері та Шевченку, а за годину, о 14.00 розпочнеться молебень за Україну біля пам’ятника Т.Шевченку.

Як розповів керівник Львівського осередку УРП Ростислав Новоженець, після згортання ланцюга біля пам’ятника Шевченку відбудеться віче, молебень, а також буде зачитано дві заяви: одну – щодо історичної оцінки подій 22 січня, а другу – щодо необхідності діяльності Комітету опору диктатурі та щодо його мети на парламентських виборах 2012 року.

Крім того, 22 січня за участі перших осіб області відбудеться покладання квітів до пам’ятника Михайлу Грушевському, Меморіалу воїнам Української Галицької Армії на Личаківському кладовищі, могили Президента ЗУНР Євгена Петрушевича та Меморіалу Українським Січовим Стрільцям на Янівському кладовищі.

День Соборності України – свято, що відзначається щороку 22 січня, у день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулось 1919 року.

Офіційно в Україні День Соборності відзначався з 1999 року. 30 грудня 2011 року указом Президента України День соборності на офіційному рівні було скасовано, натомість встановлено «День cоборності та cвободи України».

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути