chrome firefox opera safari iexplorer

У степовому Криму може так і не відкритися сафарі-парк

17 січня 2012 о 09:52

Суд Сімферополя залишив без розгляду заяву одного з кримських прокурорів про скасування права власності на всі будівлі й споруди на території нового сафарі-парку «Тайган».

Про це повідомив власник парку, колишній депутат кримського парламенту Олег Зубков. Після кількох років тиску правоохоронців на інвестора, це – перший сигнал, що туристичний об’єкт відкриють у терміни, погоджені з урядом автономії. На це сподівається підприємець. Водночас він продовжує скаржитися на дії з боку прокуратури. А в ній детальних коментарів щодо справи проти Олега Зубкова не надають.

Напередодні Нового року прокурор Білогірського району Криму звернувся до Центрального суду Сімферополя з позовом про позбавлення кримського підприємця, засновника першого в Криму приватного зоопарку «Казка» в Ялті Олега Зубкова прав власності на нерухомість сафарі-парку «Тайган», що створюється в степовому Криму. Однак, цього понеділка суд за зверненням того ж прокурора залишив його попередню заяву без розгляду. Судовий вердикт ще не набув чинності, однак сам Зубков, який раніше був одним з лідерів Блоку Юлії Тимошенко і депутатом кримського парламенту, назвав це рішення «першим кроком до справедливості».

Через тиск два роки тому Олег Зубков покинув політику, щоб, за його словами, займатися улюбленою справою – розвивати свій зоопарк «Казка». Втім повний відхід від політичної діяльності не врятував його від подальших проблем.

Півсотня левів, жирафів, мавп на волі у степовому Криму

2006 року Олег Зубков придбав у фізичної особи колишнє військове містечко в Білогірському районі, на території якого – а це більше 20 гектарів – задумав створити «парк левів», де б тварини жили фактично на волі. За кілька років сафарі-парк «Тайган» з відбудованою інфраструктурою, з понад, вже майже був готовий до відкриття, як місцева прокуратура порушила проти Зубкова кримінальну справу – за встановлення паркана довкола колишнього військового містечка.

Олег Зубков розповідає, що абсурдність ситуації зрозуміли і кримські керівники. Колишній прем’єр-міністр автономії Василь Джарти публічно обіцяв допомогу у створенні сафарі-парку в одному з найдепресивніших районів півострова. Уже після його смерті перший віце-прем’єр Павло Бурлаков провів розширену урядову нараду, на якій був вироблений план сприяння в оформленні землі цього туристичного об’єкту. Як стверджує власник парку Олег Зубков, усі 5 років, поки документи ходять по чиновницькому колу, він платив податок на землю.

У Міністерстві курортів і туризму Криму обіцяють всіляку допомогу, хоча міністр Олександр Лієв застерігає, що Білогірський район не зовсім туристичний регіон.

«Це дуже важливий об’єкт. Але слід бути реалістом: він реалізовуватиметься дуже важко і великими зусиллями цього інвестора», – зазначає Олександр Лієв.

Олег Зубков каже, що урядова підтримка у його суперечках з місцевою владою та місцевими правоохоронцями дуже потрібна. Попри проблеми з прокуратурою він планує відкриття сафарі-парку 21 квітня нинішнього року.

Як повідомив раніше «Центр журналістських розслідувань», кримінальна справа була порушена за фактом самовільного захоплення землі. З посиланням на Республіканський комітет земельних ресурсів Криму, видання писало, що об'єкти нерухомого майна, розташовані на ділянці, перебувають у власності Олега Зубкова, однак частина земельної ділянки, на якій розташовані розплідник тварин і вольєри, не оформлена за законом.

У кримській прокуратурі детальних роз’яснень стосовно справи проти Олега Зубкова уникають. У прес-службі Прокуратури АРК підтвердили, що вона розслідується в Білогірській прокуратурі, але поки триває слідство – коментарів не буде.

Раніше преса писала, що ялтинський зоопарк «Казка» часто відвідував колишній Президент України Віктор Ющенко з дітьми і внуками, а власник зоопарку Олег Зубков подарував екс-прем’єру Юлії Тимошенко тигреня-альбіноса Тигрюлю.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути