chrome firefox opera safari iexplorer

У Запоріжжі вивісили антисталінський білборд

12 січня 2012 о 15:00

Через місяць після першого в Запоріжжі з'явився другий антисталінський білборд.

Про це пише 061.ua.

На плакаті 3×6 метрів зображений Сталін і напис: «Я вбив мільйони українців! А за що тобі поставлять пам'ятник?».

Aвтор попереднього антисталінського плаката, редактор запорізької газети «Субота+» Богдан Василенко підтвердив свою причетність до нового білборда.

«Цей білборд — продовження боротьби місцевих активістів з пам'ятником кривавому трубкососу. Розміщенням даного постера ми звертаємо увагу запорожців на злочини всесоюзного ката Сталіна. І вказуємо на ганебність того, що нинішні ряджені „червоні“ заради збереження свого місця біля державного корита йдуть на будь-які провокації», — зазначив Василенко.

Нагадаємо, 6 грудня в Запоріжжі розмістили білборд з малюнком Гітлера та словами: «Чем я хуже Сталина? Ставьте и мне памятник». Білборд демонтували невідомі вже через кілька годин після того, як його повісили. Ініціатор розміщення білборду Богдан Василенко відзначає, що на адресу рекламної агенції, яка повісила білборд, надходили «телефонні погрози від невідомих».

17 листопада департамент архітектури та містобудування Запорізької міськради визнав відновлений пам'ятник Йосипу Сталіну, встановлений у скляній вітрині в стіні облкомітету КПУ, елементом декоративного оформлення інтер'єру.

Перше погруддя Сталіну в Запоріжжі було встановлено 5 травня 2010 року перед будинком Запорізького обкому КПУ. За його виготовлення комуністи заплатили 109 тисяч гривень.

28 грудня 2010 невідомі пошкодили бюст, відрізавши йому голову. Відповідальність за скоєне взяла на себе націоналістична організація «Тризуб».

У новорічну ніч 31 грудня 2010 року невідомі підірвали пам'ятник Сталіну, проте встановити їхні особи слідству наразі не вдалося.

Звинувачення у пошкодженні пам'ятника Сталіну в Запоріжжі було пред'явлено дев'ятьом «тризубівцям». Вони були заарештовані, проте 13 квітня Жовтневий районний суд Запоріжжя звільнив їх з-під арешту на поруки народних депутатів України.

12 грудня 2011 року Жовтневий райсуд Запоріжжя виніс вирок «тризубівцям» у справі про пошкодження пам’ятника Йосипу Сталіну. Їх засудили від одного до трьох років із відстрочкою, а також постановили відшкодувати кошти, витрачені комуністами на побудову пам'ятника — 110 тисяч гривень.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути