chrome firefox opera safari iexplorer

Україна — одна з останніх в рейтингу вільних економік

13 січня 2012 о 16:06

Україна потрапила до найнижчої категорії «репресивних економік» світу у рейтингу, складеному Heritage Foundation.

У переліку зі 179 країн Україна опинилась на 163-й сходинці, відставши таким чином від Росії (144) та Білорусі (153) і загалом опинившись останньою із 43 європейських країн. Втім, це на одну сходинку вище, ніж у попередньому рейтингу.

Укладачі рейтингу вважають, що основи економічної свободи крихкі і розподілені в країні нерівномірно.

«Слабкий захист прав власності та широко розповсюджена корупція відбивають бажання займатися підприємницькою діяльністю і значно підривають перспективи довгострокового економічного розвитку», — сказано в доповіді про ситуацію в Україні. Водночас автори рейтингу відзначають певне покращення ситуації в Україні: зокрема, у сфері монетарної свободи та боротьби з корупцією.

При цьому автори рейтингу наголошують, що судова система в країні не вільна від політичного втручання.

«Після кількох років потужного зростання життєздатність української економіки похитнулася частково через глобальне економічне сповільнення, а також через загалом кволі зусилля з підвищення ефективності контролюючих органів та стосовно відкриття ринків міжнародним інвестиціям», — йдеться у поясненні до рейтингу.

Лідерство у переліку вже 18-й рік поспіль посідає Гонконг. На другому місці Сінгапур, далі — Австралія, Нова Зеландія і Швейцарія.

Індекс економічної свободи складають на основі оцінки ефективності законів, їхньої дієвості, кількості урядових чиновників і контролюючих органів, а також відкритості ринків.

 10 найвільніших економік світу

  1. Гонконг
  2. Сінгапур
  3. Австралія
  4. Нова Зеландія
  5. Швейцарія
  6. Канада
  7. Чилі
  8. Маврикій
  9. Ірландія
  10. США

Найвільнішою економікою серед колишніх радянських республік визнана Естонія, яка має 16 місце і обійшла в рейтингу Фінляндію, Швецію та Німеччину.

В найнижчій категорії разом з Білоруссю і Україною опинилися Узбекистан (164) і Туркменістан (168). Замикають рейтинг Куба (177), Зімбабве (178) і Північна Корея (179).

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути