chrome firefox opera safari iexplorer

Українка здобула премію на Бієнале

04 січня 2012 о 17:48
Львівська художниця Антоніна Денисюк привезла додому спеціальну міжнародну премію імені Лоренцо Медичі Чудодійного — з VIII Бієнале сучасного мистецтва-2011 у Флоренції.

Хоча мисткиня не перша конкурсантка з України, та нагороду майстри з нашої держави отримують вперше.

На біенале були представлені роботи 600 митців з 70 країн світу, повідомляє Високий Замок.

«Бієнале сучасного мистецтва можна порівняти з Каннським кінофестивалем. Конкурс проводиться серед митців у галузі живопису, скульптури, графіки, фотографії та інших видів мистецтв. Сміливо можна заявити, що Антоніна привезла в Україну, до Львова, Пальмову гілку, тільки в художньому світі», – говорить арт-менеджер художниці Ганна Гуменюк.

Ціна можливості позмагатися за такий вагомий приз – 2500 євро. Таку суму потрібно внести для того, щоб взяти участь у бієнале. Для українця це задоволення — не з дешевих, тому львівській художниці допомагали з-за кордону.

«Сумно бачити, коли з Уганди та інших африканських країн більше учасників, ніж з України», — розповідає Антоніна Денисюк.

«Для України було б великим щастям, якби митців випускали з цього гетто... Але, напевно, не в нас єдиних проблеми. На бієнале було багато робіт у сірих тонах. Ця тенденція, на мою думку, відображає кризу. Мої роботи стали кольоровою бомбою», — зазначає вона.

Кожен митець на Бієнале сучасного мистецтва мав свій стенд, де міг розмістити три роботи. Разом художники всього світу утворювали мистецький лабіринт під землею у Фортеці да Бассо. Робота Антоніни Денисюк, яка нагороджена премією, — картина «Даючи Життя», написана олією на полотні.

Творить художниця у таких техніках: олія на полотні, акварель, графіка та інсталяція. Мистецький багаж львівської майстрині був оцінений у 80 тисяч євро. В Україні робіт Антоніни Денисюк не бачили останні п’ять років, зате художниця побувала із виставками у Відні, Мілані.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути