chrome firefox opera safari iexplorer

Українці песимістично дивляться у 2012 рік

04 січня 2012 о 10:19

Україна посідає 7 місце у світі за рівнем песимістичних очікувань щодо стану держави у новому році. Більше половини українців вважають, що 2012 стане роком економічних проблем, і лише 6% вірять, що він буде кращим, ніж минулий. Про це свідчать результати опитування, здійсненого «Геллап Інтернешнл» (WIN-Gallup International) у 50 країнах світу. В Україні дослідження проводив Київський міжнародний інститут соціології (КМІС). 

Лише 6% українців сподіваються, що 2012 рік стане роком економічного процвітання, 25% вважають, що він буде таким же, як і 2011, 54% – роком економічних проблем, розповів аналітик КМІС Антон Грушецький.

Такі дані фахівці аналізують за допомогою спеціального показника – так званого балансу «надії-відчаю». Він показує, наскільки в країні більше оптимістів, ніж песимістів. В Україна це співвідношення негативне: мінус 48, констатує Антон Грушецький. (Тобто, песимістів на 48% більше, ніж тих, хто дивиться в майбутнє з надією).

«В цілому світі Україні виглядає похмуріше ніж інші країни. На першому місці серед песимістів Франція. Серед країн, які стоять вище України за балансом «надії-відчаю» безумовним лідером є Франція, де баланс сягає мінус 80. Далі йдуть три країни Західної Європи та 2 Центральної – Сербія та Боснія і Герцеговина».

Українці полюбляють жаліти себе

У такому песимізмі більше психології, ніж економіки, констатує соціальний психолог Олена Ліщинська. Бо про реальний фінансовий стан країни більшість не знає нічого. А от прибіднятися та жаліти себе українці полюбляють, зауважує вона.

«Прибіднятися – це одна з наших національних розваг. Ми ділимося негативом. Чому? Бо є таке, марновірний страх ділитися радістю – ніби, щоб не зурочити. Іншою причиною такого песимізму є так звані віруси масової свідомості. Вони швидко поширюються, люди легко приймають їх і переймаються ними, а позбутися ж їх дуже важко. Це такі негативні твердження як, наприклад, «усі чиновники продажні», «всі чоловіки гуляють», – каже соціальний психолог.

Фахівці говорять, що загальне сприйняття життя дуже часто формується у зв’язку з економічною ситуацією. І якщо населення України налаштоване на фінансові негаразди, такі ж очікування переносять і на інші сфери життя.

Дослідження сподівань населення світу Міжнародна організація «Геллап» проводить з 1977 року. Її фахівці зазначають, що від 2012 чекають найгіршого результату за всі 35 років опитувань. Загалом 34% опитаних у 50 країнах світу вважають, що він буде складнішим, ніж 2011.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути