chrome firefox opera safari iexplorer

В цьому році пройде проект «Шляхами Тараса Шевченка»

09 січня 2012 о 11:38

У цьому році Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» реалізує проект «Шляхами Тараса Шевченка», який буде присвячений 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка.

У рамках цього проекту буде презентовано факсимільне відтворення «Альбому Тараса Шевченка 1845 року», а також проведено ряд просвітницьких заходів.

Як відомо, Альбом малюнків 1845 року – це частина того, що довелося побачити і зафіксувати художнику Київської археографічної комісії Тарасу Шевченку під час його подорожей по містах і селах Київської і Полтавської губерній. Малюнки аквареллю і сепією, зарисовки олівцем та фрагменти фольклорних записів – це те, що зафіксував мистець впродовж кількох місяців своїх мандрівок.

Окрім ілюстрацій, «Альбом» міститиме також науковий коментар, з якого читачі зможуть дізнатися про історію та мотивацію тої чи іншої зарисовки, начерків Тараса Шевченка під час його мандрівки Україною 1845 року.

Протягом лютого та березня група громадських діячів і митців не лише представить перевиданий «Альбом Тараса Шевченка», а і проведе відповідні просвітницькі заходи у Київській, Полтавській та Черкаській областях — у тих містах і селищах, де побував Шевченко під час згаданої подорожі.

У таких зустрічах візьмуть участь ініціатор проекту Микола Томенко, заступник директора Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка, автор наукових коментарів у виданні Сергій Гальченко, відомий поет Микола Сом та інші.

Довідково

Як відомо, Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» з нагоди 200-ї річниці з дня народження та 150-річчя перепоховання в Україні Тараса Шевченка вже реалізував низку просвітницьких проектів.

Серед найвідоміших — перевидання у видавництві «Веселка» книги Михайла Чалого «Життя і твори Тараса Шевченка», однієї з перших біографій Кобзаря, написаної його товаришем Михайлом Чалим, яка останній раз видавалася у 1882 році.

А також спільно з Радіо «Ера FM» у травні 2011 року був реалізований проект «Останній шлях Тараса Шевченка», де шість разів на добу в радіоефірі звучали твори Кобзаря у виконанні відомих українців — політиків, акторів, співаків, композиторів та музикантів, поетів і письменників.

Окрім того, Фондом М.Томенка було надано допомогу Літературно-меморіальному будинку-музею Тараса Шевченка (м.Київ) на здійснення заходів з порятунку двохсотлітньої шовковиці поета, а в одному з парків столиці започатковано вербову алею, висаджену з гілочки верби, яка вважається «онукою» верби Тараса Шевченка.

Також Микола Томенко підтримав створення музею Кобзаря у Придністровському державному університеті імені Тараса Шевченка та подарував музею копії картин Тараса Шевченка «Гамалія», «Селянська родина», «Циганка-ворожка», «Автопортрет» та інші.

«Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути