chrome firefox opera safari iexplorer

Влада Горлівки відмовляється фінансувати музей Василя Стуса

13 січня 2012 о 11:20

Влада Горлівки відмовляється фінансувати музей українського поета і політв’язня, який десять років власним коштом утримував пенсіонер.

75–річний Олег Федоров останні 15 років життя присвятив збору унікальних речей, що належали Василю Стусу або мали відношення до поета. Впродовж 5 років чоловік переписувався з родичами та друзями поета, зрештою орендувавши у влади міста 40 квадратних метрів площі й заснувавши музей.

Нині він налічує близько тисячі унікальних експонатів: листування Стуса, матеріали КДБ, фотографії, чернетки його віршів, конспекти з навчання тощо.

Утримувати колекцію пенсіонеру доводиться власним коштом. Тож чоловік звернувся до обласної влади Донеччини з проханням взяти музей на державний баланс. Там, як водиться, перенаправили в місто. А місцеві депутати виділяти кошти з бюджету відмовилися. «Ми підрахували, що потрібно приблизно 170 тисяч гривень на рік. Ті засоби, які було виділено на культуру, вже розподілені», — заявила начальник відділу культури Горлівської міської ради Тамара Хархадинова.

Тож Олегу Федорову запропонували перенести свою колекцію у приміщення бібліотеки. «Хто там дбатиме про експонати? — дивується пан Федоров. — На утримання музею щороку необхідно приблизно 200 тисяч гривень. Але ця колекція є унікальною, тому, в першу чергу, я очікую на державну підтримку. Поки що, окрім приміщення бібліотеки, влада нічого не пропонує. Якщо музей так і не візьмуть під опіку або не нададуть прийнятні варіанти, змушений буду розглянути інші — комерційні пропозиції».

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути