chrome firefox opera safari iexplorer

Визначено претендентів 2011 на Шевченківську премію

06 січня 2012 о 11:29

Комітет з Національної премії України імена Тараса Шевченка оприлюднив список претендентів на здобуття цьогорічної найпрестижнішої нагороди нашої держави у галузі культури.

До Комітету надійшло 30 подань, а до третього заключного туру дійшли 15 претендентів.

Отож, серед цьогорічних претендентів найбільше у номінації «Література». Серед них – Юрій Буряк за книгу поезій «Коло навколо», Валерій Гужва за поетичні збірки «Вежа» та «Порцеляновий янгол», Мирослав Дочинець за за роман «Вічник. Сповідь на перевалі духу», Петро Мідянка за книгу поезій «Луйтра в небі», Любов Проць за збірку поезій «Група крові», Володимир Рутківський за історичну трилогію для дітей «Джури» та Геннадій Щіпковський за трилогію «Товтри». Про це повідомляє кореспондент ЗІКу.

Серед мистецтвознавців – Тетяна Кара-Васильєва із книгою «Історія української вишивки», Дмитро Степовик із виданням «Історія української ікони Х – ХХ століть» та Богдан Тимків із виданням «Мистецтво України та діаспори: дереворізьба сакральна й ужиткова».

У категорії музика – Михайло Хай – автор книги «Музично-інструментальна культура українців», композитор Віктор Степурко та диригент Ігор Пилатюк.

Серед художників – Петро Печорний із серією декоративних тарелей за мотивами творів Шевченка та Анатолій Криволап із циклом живописних творів «Український мотив».

Ім’я лауреатів Шевченківської премії назвуть традиційно у день народження Тараса Шевченка.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути