chrome firefox opera safari iexplorer

Збитки від Євро-2012 можуть сягнути 6-8 мільярдів доларів

16 січня 2012 о 14:49

Експерти вважають, що економічні очікування від майбутнього Євро-2012 можуть не виправдатися. Крім того, вони ставлять під сумнів позитивний іміджевий ефект для економіки країни та довговічність інфраструктури.

Про це йдеться в опублікованому аналітичною групою Da Vinci AG звіті Ukrainian Economic Trends Forecast на 2012 р.

У звіті наголошується, що збитки від проведення чемпіонату можуть сягнути близько 6-8 мільярдів доларів. «Ці гроші навряд чи зможуть повернутися в економіку країни в середньостроковій перспективі», — йдеться у документі.

При цьому аналітики наводять дані економічного розвитку країн з нерозвиненою інфраструктурою, які проводили заходи подібного рівня з 2002 по 2010 роки, які свідчать про подібну тенденцію.

У звіті підкреслюється, що проведення спортивного заходу подібного масштабу уповільнює зростання ВВП у кварталі проведення змагань, а потім у більшості випадків призводить до його уповільнення чи падіння. При цьому показники росту ВВП до чемпіонату завжди вищі, ніж показники ВВП після нього.

«Вважаємо, що саме така динаміка буде характерна для України. Ми також ставимо під сумнів позитивний іміджевий ефект для економіки країни від проведення Євро-2012 в середньостроковій перспективі і довговічність інфраструктурних придбань країни», — йдеться у звіті.

Зазначимо, що загальна сума за програмою підготовки та проведення в Україні фінальної частини Євро-2012 становить мінімум 126,26 мільярдів гривень. Однак, кошториси на будівництво об'єктів, зокрема «Арени Львів» і реконструкцію НСК «Олімпійський», постійно збільшувалися.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути