chrome firefox opera safari iexplorer

115-річна бабуся потрапила до Книги рекордів України

16 лютого 2012 о 11:39

Книга рекордів України офіційно поповнилася новим рекордом. Його встановила 115-річна Катерина Козак як найстаріша жителька країни.

«Ми тільки тепер дізналися, що у нас ще є людина, яка може претендувати на «Книгу рекордів Гіннеса» як найстарша жителька в світі», — розповідає представник національного проекту «Книги рекордів України» Микола Зелінський.

Козак Катерина Іванівна народилася 14 лютого 1897 року в селі Хотимир Тлумацького району Івано-Франківської області.

В даний час проживає у селі Хотимир у племінниці Буряк Олени Іванівни, 1929 р.н., а в теплу пору року — у своєму будинку, побудованому колгоспом, який межує з господаркою племінниці. Восени минулого року проживала в м. Коломия, у сина племінниці Олени.

За своє життя вона пережила часи Австро-Угорської імперії, Західноукраїнської Республіки, другої Речі Посполитої, Радянського Союзу, пам'ятає Першу і Другу Світові війни.

Фото з book.adamant.ua

Освіти не має, у школі не навчалася. Працювала різноробочою в місцевому колгоспі «Прапор комунізму». Не була заміжня і не має власних дітей. Однак виховала дві дочки сестри (яка у роки Другої Світової війни була вивезена у Німеччину, де й померла) Ганну та Олену.

Отримує пенсію та, відповідно до рішення районної ради, щомісячну надбавку у розмірі 500 грн. з місцевого бюджету. Незважаючи на поважний вік, Катерина Іванівна почувається добре.

14 лютого поважну ювілярку зі 115-річчям від дня народження привітав голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк та вручив їй Вітальну адресу від Президента України і подарунки.

Нагадаємо, що до недавнього часу найстарішим українцем вважався житель села Старий Яричів Кам'янка-Бузького району Львівської області Григорій Нестор.

За довгий вік він так жодного разу і не був одружений і не мав дітей. «Якби я одружився – не дожив би до 115 літ», – жартома сказав він кореспонденту напередодні свого ювілею. Як і Катерина Козак, пан Григорій їв звичайну сільську їжу, на свята міг випити чарочку. Але ніколи не палив.

Працював у колгоспі до дев’яноста років. Помер 15 грудня 2007 року на 117-му році життя.

«Рідна країна»

За матеріалами Національного проекту «Книга рекордів України»

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути