chrome firefox opera safari iexplorer

200-річчя з дня народження Євгена Гребінки відзначили у столиці

13 лютого 2012 о 10:35

У п’ятницю Київ урочисто відсвяткував день народження відомого українського письменника, педагога, поета-байкаря, громадського діяча Євгена Гребінки.

З нагоди такої визнаної дати громадськість провела ювілейний мистецько-творчий вечір пам’яті до 200-річного ювілею визначного українця.

Такий захід став можливим завдяки зусиллям громадського Оргкомітету з підготовки та відзначення 200-річчя Євгена Гребінки, який очолив Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко. Також до нього увійшли відомі літературні та громадські діячі.

Нагадаємо, що кілька років тому завдяки зусиллям цього громадського оргкомітету відбулося пошанування Василя Симоненка з нагоди 75-річиці з дня його народження, Тараса Шевченка з нагоди 150-річчя його повернення в Україну та ще багатьох українських митців, вшанувати яких на державному рівні влада не спромоглася.

Київський міський будинок вчителя  ледь вмістив усіх охочих. Віддати належне Євгену Гребінці прийшли відомі письменники та діячі, зокрема, виступив голова Національної спілки письменників Віктор Баранов, відомий письменник та поет Микола Сом, заслужений діяч мистецтв Василь Довжик, професор Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Людмила Задорожна та інші.

Під час заходу лунали відомі твори Євгена Гребінки, зокрема, «Так собі до земляків», «Ведмежий суд», «Очи черные», «Помню, я еще молодушкой была» та інші.

В ході вечора Український народний хор Київського національного університету  культури і мистецтв імені Станіслава Павлюченка виконав програму «Вінок українських пісень». Також на святі була присутня делегація від Гребінківського району, де переможниця Гребінківського районного конкурсу читців  Наталя Чечель виголосила уривок  "Так собі до земляків".

«Надзвичайно важливо сьогодні, через 200 років, подивитися свіжим оком на те, що робив Євген Гребінка в той непростий період», — сказав М.Томенко. 

Не випадковим є те, що захід відбувся саме в нинішньому Будинку вчителя, бо саме «тут панує дух українства».

На завершення Микола Томенко висловив сподівання, що «ми доживемо до того часу, що ювілеї (він нагадав, що у 2014 році виповнюється 200 років з дня народження Тараса Шевченка) тих людей, без яких неможлива була ні українська історія, ні українська культура, ні українська держава будуть вшановуватися на загальнонаціональному рівні.

Нагадаємо, що фонд Миколи Томенка «Рідна країна» та радіо «Ера» започаткували просвітницький проект «Так творилася українська література!». Так, з 2 по 10 лютого 2012 року в ефірі Радіо «Ера FМ» у виконанні визначних сучасних артистів, спортсменів, політиків (Миколи Томенка, Наталі Сумської, Анатолія Хостікоєва, Олени Бондаренко, Ніни Матвієнко та інших) звучали уривки з геніальних творів Євгена Гребінки «Очи черные», «Українська мелодія», «Ведмежий суд», «Вовк і Огонь», «Лебідь і Гуси», «Так собі до земляків» тощо.

Фото Анастасії Сироткіної, "Голос України"

«Рідна країна»

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути