chrome firefox opera safari iexplorer

Авторка «модерного» музею Шевченка візьметься за «Биківнянські могили»

06 лютого 2012 о 15:23

Головний архітектор реконструкції Шевченківського національного заповідника в Каневі займеться будівництвом Меморіалу жертв тоталітаризму.

Центральна частина Меморіалу жертв тоталітаризму на території національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» буде будуватися за проектом Лариси Скорик.

Про це в інтерв'ю ZN.UA повідомив міністр культури Михайло Кулиняк.

За його словами, саме проект Л.Скорик був «одноголосно» схвалений науково-методичною радою з питань охорони культурної спадщини при Міністерстві культури як такий, що враховує матеріали досліджень 2008—2009 років.

Окрім цього проекту, були пропозиції, представлені А.Гайдамакою і Ю.Олійником.

Нагадаємо, що професор архітектури, член-кореспондент Академії мистецтв України Лариса Скорик запам'яталася своїм останнім грандіозним творінням — вона була призначена головним архітектором реконструкції Шевченківського національного заповідника в Каневі.

Зокрема, за її рішенням було змінено первісний вигляд будівлі, у музеї встановлено натяжні стелі, паркетну підлогу замінено на граніт, а стіни пофарбовано сірою фарбою.

Нагадаємо, що доручення побудувати меморіал до 1 серпня 2012 року видати президент Віктор Янукович у листопаді 2011 року. Відзначимо, що концепція розвитку заповідника була затверджена також лише у 2011-му, хоча постанова про його створення датується ще 2001 роком. До цього часу всі розпорядження були в основному на папері, створення заповідника не фінансувалося і не проводилося ніяких заходів щодо його розвитку. Запрацював заповідник лише з лютого 2008 року — почав формуватися штат, організаційна та наукова робота.