chrome firefox opera safari iexplorer

Через EX.UA постраждала електронна бібліотека української класики

07 лютого 2012 о 15:06

Внаслідок дій правоохоронців, які спричинили вилучення серверів найпопулярнішого українського файлообмінника EX.UA, постраждав проект бібліотеки української класики 1576.ua.

Про це заявив керівник проекту Дмитро Стус.

«Внаслідок незважених і непродуманих дій правоохоронців щодо компанії EX.UA було вилучено сервер, на якому зберігався цілком легальний контент – бібліотека української класики, з доменним іменем «1576.ua», –йдеться в заяві на сторінці проекту на Facebook.

«Виробництвом контенту на цьому навчальному проекті, який забезпечував студентів та школярів малодоступними творами української класики на громадських засадах займалися студенти НУ «Острозька академія» та КДУ ім. Тараса Шевченка. Інший партнер – компанія ЕЛАУ забезпечувала безкоштовне сканування унікальних і малодоступних текстів, введених до навчальних програм. Я ще не знаю, скільки з 7,5 тисяч об’єктів, над створенням яких ми працювали впродовж року вдасться зберегти і відновити для користувачів. Мені не зрозуміло, чому внаслідок невиважених заяв іноземних компаній і непродуманих дій окремих правоохоронців українська молодь втратила доступ до національної спадщини», — пише Дмитро Стус.

За його словами, бібліотека містила близько 30 тисяч документів — оцифрованих текстів українських письменників, статей, критичних матеріалів, малюнків, фільмів тощо — всього, що стосувалося української культури. За підтримки опального файлообмінника його збиралися вдосконалювати, аж тут інформацію конфіскували.

У коментарі виданню «Голос України» Дмитро Стус запевнив, що  буде відновлювати проект. Однак про долю завмерлої бібліотеки поки що нічого не відомо: з правоохоронцями діяч поспілкуватися не встиг.

Нагадаємо, 31 січня цього року працівники Міністерства внутрішніх справ вилучили 200 серверів сервісу зберігання інформації EX.UA у рамках кримінальної справи щодо порушення авторських та суміжних прав.

1576.ua – це некомерційний портал, створений із освітньою метою та задля збереження української культурної спадщини. Поповнювати бібліотеку сайту може кожен охочий. Творці проекту апелюють до конституційного права кожного громадянина України мати доступ до вітчизняної класичної спадщини. Таким чином, мета порталу – забезпечити цю декларацію технічно та структурно.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути