chrome firefox opera safari iexplorer

Де у столиці можна гульнути на Масляну: пропозиції на будь-який смак

25 лютого 2012 о 15:55

Один із найвеселіших та найсмачніших обрядових тижнів припадає саме на Масляну, яка у цьому році розпочалася 20 лютого, а завершиться у неділю, 26 лютого.

Киянам та гостям міста поталанило, як нікому. На них чекають феєричні шоу, традиційні забави, смачні вареники та млинці і безліч місць, де можна весело і ситно провести святковий час. Адже з 27 лютого розпочинається найсуворіший піст року — Великий піст, який триватиме аж до Великодня.

Тож не прогавте ці останні дні Масляної та запасіться добрим настроєм!

Масляна  в «Музеї Івана Гончара»

24 лютого 2012 року Національний центр народної культури “Музей Івана Гончара” (вул. Лаврська, 19 ( колишня Івана Мазепи, 29) запрошує на Масляну на вечорниці разом з гуртами «Гуляйгород» і «ТаРУТА».

Тут вам запропонують дійсно цікаву і насичену програму, що має назву «На Колодія, на Запусти, на Масляну». За українськими звичаями «Масляну» справляли на останньому тижні перед Великим Постом. Побутували ще й такі назви: «Запусти», «Сирниця», «Колодія» та «Масниці».

У програмі заходу:

17.00 – 18.00 – Майстер-класи з ліплення вареників і виготовлення колодок.

18.00-19.00 – Обрядодійство «Колодія» зі спаленням коструба.

19.00-22.30 –Танці та забави від гуртів «Гуляйгород» і «ТаРУТА».

ВХІД У МУЗЕЙ – 20 грн.

Масляна на «Мамаєвій Слободі»

25-26 лютого у козацькому селищі «Мамаєва Слобода» пройде свято Масляна-2012.

Також це свято українського вареника з сиром як головної страви на Масляну в козацькій Україні. З цієї нагоди господинями козацького селища «Мамаєва Слобода» (м. Київ, вул. М. Донця, 2) було виліплено  35 000 смачних українських вареників із сиром та сметаною.

Початок заходів планується о 12-00.

Для любителів будуть пропонуватись млинці (блины) з різноманітною начинкою. Скуштувавши вареників чи млинців, та запивши їх медовухою чи наливкою, охочі зможуть гайнути вулицями «Мамаєвої Слободи» на запряжених кіньми санях, покатати своїх дітей на «фургалці» (стародавній аналог сучасної каруселі), або ж поторгуватись із перекупками, придбавши собі традиційні українські сувеніри на ярмарковому майдані. Також, пройдуть командні змагання на найшвидше поїдання українських вареників із сиром та російських «блінов» під козацьким гаслом: «Вареники проти млинців»!

Народні гуляння 25 та 26 лютого 2012 року будуть проводитись як на вигоні, поруч із «свинячим перелазом», що веде до «Шинку – коса над чаркою», так і на Слобідському ярмарковому майдані.

Вартість квитків: дорослі — 40 грн., діти — 10 грн.

Свято «Колодія» (Масляна) у с. Пирогів

25-26 лютого 2012 року у Національному музеї народної архітектури та побуту України відбудеться колоритне й веселе свято «Колодія» (Масляна).

Цього року кияни та гості міста, разом зі своїми дітьми стануть учасниками багатьох давніх обрядів Колодія, візьмуть участь у народних гуляннях та забавах: катання на фуркалі, на санях, перетягування канату, бої мішками з соломою, кидання колодки (хто далі), діставання призів зі стовпа, снігова фортеця, катання на конях і поні, а також у конкурсах на кращу скульптуру зі снігу, найсмачніший вареник та ін.

Кращі фольклорні колективи України покажуть стародавні обрядодійства Колодія, а гурт «Буття» запропонує для гостей майстер-клас з народних танців. На завершення Свята всі учасники стануть свідками спалення солом’яного опудала — символу Зими «Кострубатого діда».

Вперше на святі будуть працювати майданчики з атракціями для дітей та молоді де буде запропановано цікаві динамічні програми.

Музей працюватиме з 10:00 до 18:00.

Програма святкування:

З 11:00 16:00 виступи фольклорних колективів, а також інтерактивні програми для дорослих та дітей, снігові забави, хороводи та інши конкурси та дійства;

З 12:00 до 15:00 народні ігри для дітлахів на дитячому майданчику;

З 17:00 до 18:00 основне дійство – спалення солом’яного опудала — символу Зими «Кострубатого діда».

Протягом святкових днів всі гості музею матимуть можливість посмакувати смачними варениками, млинцями, кулішем, узваром, цілющими напоями з трав та меду. Також на згадку про веселе і колоритне свято Колодія зможуть придбати собі незабутні сувеніри — вироби майстрів народних ремесел.

Проїзд до музею: від Бессарабської площі маршрутка №156 та від Ленінградської площі маршрутка №172 (через метро «Либідська» — «Виставковий центр»).

Журналісти за редакційними посвідченнями з цього року відвідують музей безкоштовно.

Вартість входу: дорослі — 20 грн. студенти — 10 грн.

Масляна на Співочому полі

25-26 лютого на Співочому полі, що у Печерському ландшафтному парку, відбудеться святкування Масляної.

На гостей чекає багато приємних сюрпризів. Серед них, зокрема, катання на санчатах, ліплення сніговиків, майстер-клас з випічки млинців, а також концертна програма за участю професійних та аматорських фольклорно-етнографічних колективів.

Концертна програма триватиме з 12.00 до 16.00. Наприкінці свята відбудеться вогняне шоу – спалення Масляної.

Найактивнішим учасникам конкурсів обіцяють подарунки.

«Масляна в Древньому Києві»

25-26 лютого у Центрі культури та історії Древньої Русі «Парк Київська Русь» відбудеться грандіозне святкування Масляної – стародавнього свята, що символізує відхід Зими та початок Весни.

Справжні народні гуляння з хороводами навколо вогнища, нестримним сміхом, традиційними обрядами та забавами чекають на гостей Парку в останні дні відступаючої зими. Відвідувачі не тільки поринуть у чарівний світ Середньовіччя, але й долучаться до древніх традицій наших предків.

У програмі святкування – театралізовані дійства Театру «Парк Київська Русь», конкурси, захопливі поєдинки воїнів, хороводи та стрибки через багаття, майстер-класи з народної творчості, і, звичайно, зігріваючі чаювання та ласування млинцями з різними начинками – традиційною стравою Масляної.

На гостей чекає приємний подарунок від «Парку Київська Русь» – безкоштовні катання на конях і поні.

Кульмінацією дійства стане спалювання найбільшого в Україні солом’яного опудала Масляної, дивовижне вогняне шоу та святковий феєрверк.

Працюватимуть розважальні локації – лучний тир, середньовічна кухня, фотолокація історичного костюму. По всій території Парку будуть виступати музичні колективи народної творчості. Парк працюватиме з 10:00 до 19:30.

Вхідний квиток для дорослих — 80 грн., для дітей — 40 грн.

О 16.00 розпочнеться святковий концерт за участю Михайла Поплавського та зірок української естради.

Масляна у «Експоцентрі України»

З 24 до 26 лютого 2012 року на киян та гостей нашої столиці чекає веселий, багатий, різноголосий святковий ярмарок «Масляна-2012», що відбудеться у павільйонах та на відкритих майданчиках Національного комплексу «Експоцентр України» (колишня ВДНГ), проспект Академіка Глушкова, 1).

Програма свята передбачає: народні гуляння з використанням національних обрядів, концертно-розважальну програму, універсальний ярмарок товарів та послуг, майстер-класи від народних майстрів з виготовлення сувенірної продукції, традиційний ярмарок «Смачні млинці».

26 лютого о 16 годині завершує свято зустріч Весни та обрядове спалення символу зими – солом’яної баби. Найактивнішим відвідувачам в нагороду за участь у конкурсах та забавах – незабутні враження, подарунки, смачні млинці та вареники.

Кожен з сотні майстрів декоративно-прикладного мистецтва пропонує  на Масляній-2012 самобутні авторські вироби. Захоплення відвідувачів традиційно викликають майстер-класи бісероплетіння, витинанки, гончарне мистецтво, вітражне скло.

Усі три дні «Масляна-2012» — культурно-мистецькі та розважальні заходи. Це виступи фольклорних колективів та майстрів мистецтв, народні гуляння,  конкурси, атракціони, катання на конях. І, як зазвичай, на Масляній вдосталь млинців, вареників, тістечок, солодощів, пива… Бо, як годиться на МАСЛЯНУ потрібно їсти стільки, скільки душі завгодно.

26 лютого — театралізовані дійства «Колодій», «Тещині вечірки», «Ой, кум до куми…», втіхи та забави у корчмі Багатир, обрядове дійство проводів зими — „спалювання солом’яного символу зими”, попіл  від якого розвіється над полем „на багатий врожай”.

Масляна у Гідропарку

У суботу, 25 лютого, з 11.00 до 15.00 на території пляжу «Дитячий» у Гідропарку відбудуться масові гуляння з нагоди святкування Масляної.

На киян та гостей столиці чекатимуть спортивні естафети, конкурси зі знання фольклору, майстер-класи з виготовлення українських традиційних сувенірів, а також гарячий чай і запашні млинці з медом.

В неділю, 26 лютого, з 11:00 до 15:00 також на території Гідропарку (Долобецький острів) відбудуться святкові гуляння, присвячені святкуванню Масляниці. Гостей свята чекають ігри, зимові забави, конкурси, вікторини і, звичайно, проводи зими й частування млинців — традиційних для цього свята солодощів.

Голосіївська Масляна

Посмакувати млинцями 25 та 26 лютого можна буде у парку культури та відпочинку ім. М. Рильського на «Голосіївській масляній».

У програмі святкового дійства: розважальна програма для дітей та молоді за участю аніматорів, святкові вітання, конкурси, ігри, забави, атракціони та прогулянки на поні, святкова концертна програма за участю професійних колективів та аматорів мистецтв.

Дарницька Масляна

26 лютого у парку культури та відпочинку «Партизанська слава» з 11.00 розпочнеться святкова програма «Дарницька масляна», театралізоване дійство, виступ творчих колективів, ігри і конкурси.

Святошинська Масляна

У Святошинському районі 25 лютого в парку «Нивки» будуть проведені V відкриті змагання «Зимові забави» серед дітей та юнацтва, присвячені святкуванню Масляної. Також передбачені різноманітні розважальні заходи та частування млинцями.

Солом'янська Масляна

У парку «Відрадний», що у Солом’янському районі, 25 лютого відбудеться культурно-мистецьке свято Масляної за участю самодіяльних колективів народної творчості для мешканців району.

Масляна на Подолі

25 та 26 лютого, у суботу і неділю, на Контрактовій площі, що на Подолі, також відбудеться свято Масляної. У суботу та неділю з 13:00 до 17:00 тут пригощатимуть млинцями, організують ігри та конкурси з призами, майстер-класи від народних майстрів, виступи циган і народних колективів.

Також гості зможуть сфотографуватися з ростовими ляльками, покататися на ковзанці, на каруселі й паровозику.

Деснянська Масляна

У Деснянському районі на Масляну також готуватимуть млинці. Їх зможуть покуштувати мешканці району, завітавши на захоплююче театралізовано-обрядове свято «Масляна-2012», яке відбудеться 25 лютого і розпочнеться о 14.00 на майданчику біля кінотеатру «Флоренція» (просп. Маяковського, 31).

На мешканців чекають народні гуляння за участю фольклорних самодіяльних колективів, виступи артистів, обрядові ігри й забави, веселі конкурси і розіграші, стовп розваг з призами, запальні пісні та танці, атракціони для малечі, гарячі рум’яні млинці.

О 16.00 розпочнеться святковий концерт за участю Михайла Поплавського та зірок української естради. На розігріві виступлять фольклорні ансамблі «Чарівніці» та «Хуторяни», хореографічний ансамбль «Лотос». Крім того, троєщинців розважатимуть театр історичного костюму «Святогор» та вихованці театру пластики та пантоміми «Театр без слів».

 "Рідна країна"

Розділи: Суспільство