chrome firefox opera safari iexplorer

Донецьк і Ужгород житимуть за своїм часом?

04 лютого 2012 о 10:39

Міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога припускає, що час в Донецьку і Ужгороді відрізнятиметься від загальноукраїнського на півгодини.

Про це він заявив в ефірі програми «Велика політика», повідомляє Українська правда.

«У зв’язку з тим, що ми проводимо Євро-2012 ми ще раз перейдемо на літній час, потім перейдемо на зимовий час, і залишимося в другому часовому поясі», — заявив міністр.

При цьому він не виключив, що час в Донецьку, Луганську і Ужгороді на півгодини відрізнятиметься від загальноукраїнського.

«Так було у радянські часи, так може бути і зараз», — зазначив Балога.

Нагадаємо, метеорологи та медики підтримують встановлення в Україні другого часового поясу, проте астрономи в такому випадку наголошують на необхідності введення регіональних графіків роботи людей.

Так, начальник Українського гідрометеорологічного центру Микола КУЛЬБІДА висловив переконання, що на всій території держави має діяти другий часовий пояс. Він наголосив, що метеорологам зручніший «зимовий час», зокрема, для синхронізації різноманітних спостережень.

На думку М.КУЛЬБІДИ, проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року не є аргументом для того, аби залишати країну на “літньому часі”, підлаштовуючись під туристів із Західної Європи.

Старший науковий співробітник Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України Людмила КАРАМЗІНА наголосила, що, згідно зі статистичними даними, у перші п’ять днів після переведення годинників на “літній” чи “зимовий” час збільшується кількість самогубств та кількість викликів “швидкої” медичної допомоги.

“Ситуація зі здоров’ям не стабілізується до 30-го дня після переведення годинників”, – підкреслила вона й наголосила, що медики не проти встановлення в державі більше одного часового поясу, аби лише постійно не переводити годинники, бо це негативно впливає на організм людини.

Старший науковий співробітник Інституту медицини праці Наталія БОБКО зауважила, що будь-які переведення годинників також провокують підвищення рівня аварійності на дорогах та виробництві. Вона зазначила, що після переходу країни на “літній” час травматизм серед шахтарів і аварійність на виробництві у ранкові зміни зростає на 30%.

Н.БОБКО констатувала, що дорослій людині необхідно до двох тижнів на адаптацію організму при переході на “літній” час і близько тижня — при переході на “зимовий”.

У свою чергу, директор Головної астрономічної обсерваторії НАН України Ярослав ЯЦКІВ наголосив, що за умови скасування переходу на “літній” час та встановлення на всій території країни другого часового поясу необхідно запровадити регіональні графіки роботи.

“Ми з вами звикли: зробила Росія, робить і Україна. І Верховна Рада, ні з ким не порадившись, приймає постанову про час”, – сказав він.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути