chrome firefox opera safari iexplorer

Екологи вимагають звільнити працівників столичної Держекоінспекції

29 лютого 2012 о 13:08

Ще в листопаді минулого року активісти Дружини охорони природи (ДОП) «Зелене майбутнє» звернулись до Державної екологічної інспекції з проханням перевірити законність утримання рідкісних тварин у пересувному звіринці «Джунглі парк». Цей звіринець знаходиться в київському торговому центрі «Метрополіс».

Екологи стверджують: умови утримання тварин не відповідають вимогам Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», а багато видів, представлених в експозиції, взагалі знаходяться під охороною законодавства.

За інформацією, вказаною на сайті виставки, зокрема, відвідувачі можуть побачити птаха з Червоної книги України – пугача, рідкісного папугу молукського какаду, мадагаскарського котячого лемура, та багато інших тварин, занесених до І, ІІ та ІІІ Додатку Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої флори і фауни, що перебувають під загрозою зникнення (CITES).

Перевірка, проведена активістами ДОП, підтвердила цю інформацію.

Із значним запізненням прийшла відповідь від Державної екологічної інспекції в місті Києві. В ній зазначалося, що «на момент проведення перевірки за наданою відповідною документацією, тварини, які знаходяться на вищевказаній виставці, не занесені до Червоної книги України, на підтвердження чого наявний міжнародний сертифікат CITE».

«Ця відповідь свідчить про кричущий непрофесіоналізм Державної екологічної інспекції в місті Києві, адже Червона книга України і Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої флори і фауни, що перебувають під загрозою зникнення, – це абсолютно різні документи, кожен з яких має свої списки. Тому наявність виду в списку CITES аж ніяк не означає його відсутність в Червоній книзі України! Той самий пугач, наприклад, входить до обох списків», – обурюється командир ДОП «Зелене Майбутнє» Андрій Плига.

Таким чином, на переконання екологів, ні законність утримання видів Червоної книги, ні відповідності умов дотримання Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» ніхто не перевіряв.

Зі слів А.Плиги, екологи отримали ще одного листа від екоінспекції за підписом того першого заступника начальника Державної екоінспекції в місті Києві С.Білоуса, в якому усі звернення були названі «безпідставними, базуються на чутках, взяті із засобів масової інформації та мережі Інтернету».

«З огляду на попередню відповідь, яка свідчить про професійну непридатність працівників екоінспекції і пана Білоуса, зокрема, екологи зробили висновок про небажання екоінспекції працювати над вирішенням екологічних проблем і про необхідність усунення з посад нинішніх працівників Державної екологічної інспекції в місті Києві», – наголосив Андрій Плига.

У зв’язку з цим екологи направили скарги до Державної екологічної інспекції України.

Підготувала Майя Заховайко, «Рідна країна»

Фото з виставки можна переглянути тут. 

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути